Paella cu fructe de mare, o mancare spaniola deosebita, savuroasa si foarte usor de preparat. Prima data cand am preparat-o, am cerut sfaturi cumnatei mele dragi care locuieste in Spania si bine am facut, a fost fabuloasa si am devorat-o aproape in totalitate. Desi este o reteta extrem de simpla, va asigur ca este un deliciu.
Nu pot decat sa v-o recomand si voua, este un adevarat rasfat alaturi de un pahar de vin alb 🙂 .
Ingrediente:
350 g orez cu bob rotund ( pentru paella sau risotto)
250 g creveti
250 g langustine
500 g midii
500 g calamari
5-6 linguri de ulei de masline
1 ceapa
2 catei de usturoi
1/2 ardei gras rosu
1 lingurita rasa sofran filamente ( sau 1/2 lingurita de sofran macinat)
1/2 lingurita boia de ardei iute
sare dupa gust
1050 ml supa de peste sau de legume
lamaie pentru servit
Mod de preparare pentru reteta de paella cu fructe de mare:
Intai de toate curatam si spalam fructele de mare.
Midiile o sa va ia ce mai mult timp deoarece trebuiesc curatate foarte bine cu o perie aspra, burete de sarma sau ce aveti la indemana, astfel incat suprafata scoicilor sa nu mai aiba nicio impuritate. Puneti-le intr-un bol cu apa rece pentru 20-30 de minute sa lase nisipul pe care l-ar putea contine.
Apoi scurgeti-le si transferati-le intr-o craticioara. Puneti vasul pe foc mediu ( nu e nevoie de apa sau alt lichid) si lasati-le 8-10 minute pana se vor deschide toate.
Cele care raman inchise, aruncati-le iar lichidul pe care l-au lasat, puneti-l asa fierbinte intr-un bol mic peste firele de sofran.
Crevetii i-am spalat in apa rece si, pentru ca am vreut sa-i las intregi, cu carapace, le-am scos intesinele cu o scobitoare. La fel am procedat si cu langustinele.
Calamarii i-am curatat si i-am taiat inele mai grosute.
Intr-o cratita intinsa, de 33 de cm diametru, am incins uleiul si am prajit crevetii si langustinele cate un minut, maxim doua pe fiecare parte, apoi am scos fructele de mare pe o farfurie.
In uleiu ramas am calit ceapa si usturoiul tocate pana cand au inceput sa se inmoaie.
Am adaugat calamarii si am mai calit inca vreo doua minute.
Apoi ardeiul gras taiat felii.
A urmat orezul, boiaua iute, zeama de la sofran (strecurata de filamente) si supa de legume.
Cand punem fructele de mare
Fierbeti la foc mic si nu amestecati, scuturati doar din cand in cand vasul. Gustati si, daca mai este nevoie, sarati dupa gust.
Cand orezul a absorbit aproape tot lichidul, asezati desupra crevetii, langustinele si midiile.
Acum stingeti focul, acoperiti cu un capac si lasati paella sa se odihneasca 10 minute, timp in care orezul va absorbi lichidul ramas.
*Daca doriti, acum puteti adauga si o mana de mazare sau fasole pastai, fierte.
Mancati paella cu fructe de mare calda, stropita cu zeama de lamaie, alaturi de un pahar de vin alb.
Spor la treaba si pofta buna!
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
COMENTARII