Gătește Colaci de casă împletiți și chifle
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
9
Ingrediente
- 1750 gr făină
- 20 gr drojdie uscată
- 1 linguriță de zahăr
- 850 ml apă caldă
- 150 ml ulei
- 1 lingură sare grunjoasă
- Extra:
- 2 linguri apă
- 1 linguriță făină
- semințe de susan
Mod de preparare
Mai întâi, ca la orice aluat, cernem făina într-un vas încăpător și o lăsăm la temperatura camerei 30-40 de minute. Apoi o amestecăm cu sarea și o mai cernem odată.
Facem o adâncitură la mijlocul făinii și punem acolo drojdia cu zahărul. Adăugăm puțină apă caldă și amestecăm drojdia cu zahărul și apa, plus puțină făină. Acoperim vasul și îl lăsăm așa până se activează drojdia și se formează multe bășicuțe deasupra.
Începem să turnăm din apa caldă, alternând cu ulei și încorporăm, treptat, făina. Păstrăm puțin ulei și pentru la final, când vom împleti colacii.
Frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios, mai întâi în vas, apoi pe planșeta înfăinată.
Punem aluatul înapoi în vas, îl acoperim cu ștergare și îl lăsăm la dospit, la loc cald, aproximativ 50 de minute.
Apoi, împărțim aluatul în 9-10 bucăți din care modelăm colaci împletiți și chifle.
Pentru a-i împleti, ne ungem mâinile cu uleiul oprit și formăm rulouri din bucățile de aluat. Din fiecare rulou realizăm împletituri în două, sau în trei, cum le dorim. Important este ca după împletire să modelăm marginile aluatului dedesubt, așa încât să le dăm formă rotundă.
Așezăm colacii împletiți și chiflele în tavă, pe hârtie de copt, la distanțe de 2 cm între ei, să aibă loc să se dezvolte.
Îi mai lăsăm în tavă 15-20 de minute, timp în care pornim cuptorul la 175 de grade.
Amestecăm 2 linguri de apă cu 1 linguriță de făină, iar cu acest amestec ungem colacii și chiflele pe deasupra. Presărăm susanul și dăm tava la cuptor pentru 40 de minute, sau până când colacii împletiți și chiflele se rumenesc frumos.
Amestecul de făină cu apă cu care îi ungem este util pentru a nu se scutura susanul de pe aluat, după coacere.
COMENTARII