Gătește Prăjitură cu aluat turnat și dovleac
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Aluat pentru o tavă de 23/36 cm:
- 3 ouă
- 300 gr făină
- 150 gr zahăr
- 150 ml ulei
- 150 ml lapte
- coaja răzuită de la o lămâie bio
- 1 praf de sare
- 5 gr praf de copt
- Pentru umplutură:
- 1 kg dovleac plăcintar, răzuit
- 100 gr zahăr
- 30 gr zahăr vanilinat
- 1 linguriță scorțișoară
- 50 gr unt
- 1 linguriță ulei
- 50 gr stafide în ciocolată
Mod de preparare
Începem prin a porni cuptorul la 180 de grade, apoi pregătim umplutura.
Punem un vas cu pereți dubli la foc mediu și adăugăm o linguriță de ulei.
Apoi adăugăm răzătura de dovleac și o amestecăm în vas pentru a se unge ușor și a nu se mai lipi.
După ce începe să se formeze puțin sirop, adăugăm zahărul și amestecăm intens până acesta se topește.
Spre final, cănd răzătura de dovleac este bine pătrunsă, adăugăm untul tăiat în bucăți mici. Stingem focul, amestecăm până untul se topește și adăugăm scorțișoara, apoi stafidele trase în ciocolată. Omogenizăm compoziția și o lăsăm să se odihnească până pregătim aluatul.
Pentru aluat, spargem ouăle într-un bol și adăugăm peste ele sarea, zahărul, zahărul vanilinat și coaja de lămâie. Mixăm energic la treaptă superioară până obținem o compoziție spumoasă.
Apoi, adăugăm uleiul, omogenizăm, adăugăm laptele și din nou omogenizăm.
Cernem făina împreună cu praful de copt și o încorporăm, treptat, în compoziție.
Ungem tava cu puțin ulei și o tapetăm cu făină. Turnăm în ea jumătate din aluat și o dăm la cuptor pentru 12-15 minute, sau până când aluatul este rumenit ușor la suprafață.
Scoatem tava, întindem uniform peste aluat, compoziția de dovleac, apoi turnăm restul de aluat deasupra.
Dăm din nou la cuptor tava cu prăjitură cu aluat turnat și dovleac.
O mai lăsăm 15 minute, până când aluatul de deasupra este copt și frumos rumenit.
Lăsăm prăjitura să se tempereze, o porționăm și o pudrăm cu zahăr pudră cu aromă de vanilie, sau cu aromă de citrice.
Este de-a dreptul delicioasă, dispare imediat de pe platou!
Să vă fie de folos!
Pentru a vedea și rețeta în imagini, accesați galeria video de mai sus!
COMENTARII