Dulciuri

Prăjitura turnată cu mere acrișoare

Prăjitura turnată cu mere acrișoare este acel gen de prăjitură care, odată terminată, se cere rapid repetată.

Este atât de bună încât nu te rezumi la 1-2 bucăți odată, ci la farfuria toată. Și, mai ales, creează dependență.

Cel puțin la noi așa a fost. De când am făcut-o prima dată, vara aceasta, am repetat-o de 4-5 ori.

Și o vom mai repeta, pentru că avem ceva mere în livadă, care se grăbesc să cadă.

De data aceasta am preparat-o folosind mere verzi, acrișoare și a ieșit o splendoare.

Poate vă întrebați de ce se numește Prăjitura turnată cu mere acrișoare. Se numește așa deoarece aluatul este unul cursiv și se toarnă în tavă, dar și peste stratul de mere.

Prăjitura se coace în două reprize. Odată se coace primul strat de aluat, doar până devine închegat, iar a doua oară se adaugă și merele și al doilea strat de aluat, turnat.

Este delicioasă, blaturile sunt ușor umede, iar compoziția de mere cu scorțișoară cred că știți cât este de bună.

Mai găsiți pe blog și varianta cu gutui.

Iar dintre rețetele de prăjituri cu mere, vă mai recomand și:

Rețeta Brownie cu mere caramelizate și cremă de mascarpone

Rețeta Prăjitura cu mere rase și bezea

* Nu uitați că vă aștept zilnic și pe pagina de facebook a blogului cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți.

*De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel,unde veți putea încarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Prăjitura turnată cu mere acrișoare

Gătește Prăjitura turnată cu mere acrișoare

Timp de preparare

35 minute

Porții

25

Prăjitura turnată cu mere acrișoare

Ingrediente

  • Pentru o tavă de 28/40 cm:
  • 4 ouă
  • 250 gr zahăr
  • 150 ml ulei
  • 150 ml lapte
  • 400 gr făină
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • coaja de la 1 lămâie bio
  • 2 fiole esență de vanilie( 2×8 ml)
  • 1500 gr mere verzi, răzuite
  • 100 gr zahăr tos
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • 2 lingurițe scorțișoară
  • 100 gr unt

Mod de preparare

Începem cu compoziția de mere.

Se spală bine merele, se îndepărtează coaja, doar acolo unde e stricată și se dau pe răzătoarea mare.

Se pun la foc împreună cu zahărul. Se lasă până se caramelizează frumos și se evaporă din siropul lăsat. Se stinge focul și se adaugă untul tăiat bucățele. Se amestecă până când untul se topește și se dispune uniform în compoziția de mere.

Când merele sunt răcite, adăugăm zahărul vanilinat și  scorțișoara, pentru a-și degaja aromele în timpul coacerii prăjiturii.

Pentru aluat, mixăm ouăle presărate cu sare, apoi adăugăm zahărul și coaja de lămâie răzuită fin. Le mixăm până devin spumoase și sunt topite sarea și zahărul.

Adăugăm uleiul, omogenizăm compoziția, apoi adăugăm laptele și din nou omogenizăm. La final, încorporăm făina amestecată cu praful de copt.

Ungem tava cu ulei, presărăm făină și turnăm în ea jumătate din compoziția pentru blat.

Dăm tava la cuptor pentru 10 minute, atât cât să se închege aluatul.

Scoatem tava, întindem merele și turnăm deasupra cealaltă parte de aluat.

Dăm din nou tava cu prăjitura turnată cu mere acrișoare la cuptor pentru 20 de minute, sau până se rumenește bine aluatul deasupra.

Aluatul va rămâne ușor umed atât cel de jos, cât și cel de deasupra, părând ușor însiropat. Acesta este și unul din atracțiile prăjiturii.

Lăsăm prăjitura să se tempereze, ca să o putem porționa și savura cu poftă, alături de cei dragi.

Opțional, se poate pudra cu zahăr cu aromă de vanilie, deasupra.

Spor și poftă bună!

Pentru a vedea rețeta cu imagini din timpul preparării, dați click pe galeria foto de mai sus!