Rețete de post

Piure de cartofi cu ceapă caramelizată

Poate fi una dintre alegerile ideale pentru o masă de prânz dintr-o zi de post rețeta de piure de cartofi cu ceapă caramelizată.

Este o rețetă simplă, rapidă și ușor de preparat, consistentă și cu gust delicios. Ceapa caramelizată are un gust dulce-acrișor și se combină perfect cu piureul de cartofi. Dacă mai punem alături o salată verde, sau o salată de murături, nu mai avem nevoie de altceva la masă.

Foarte bine se completează și cu o salată de varză murată. Cartofii se combină perfect cu varza în bucătăria austriacă. Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani prepară foarte des mâncăruri de cartofi cu varză, pentru că adoră bucătăria austriacă.

Citește și: Cartofi copți în sare, cu usturoi și rozmarin

Tot din categoria rețetelor de post cu cartofi, mai găsiți pe blog și rețeta de cartofi aurii în crustă de mălai. Este o rețetă care are un succes deosebit de câte ori este preparată.

Iar una dintre cele mai simple rețete de cartofi, este rețeta de cartofi natur în varianta de post.

Ce conține rețeta de piure de cartofi cu ceapă caramelizată

Pentru rețeta de față cartofii se fierb în coajă. Avem nevoie de amidonul din ei pentru consistența piureului, întrucât nu folosim unt.

Și nu avem nevoie de multe condimente, pentru că gustul piureului de cartofi va fi desăvârșit de gustul cepei caramelizate. Cartofii fierți se stropesc cu ulei de măsline aromatizat cu usturoi, apoi se strivesc. Ceapa se caramelizează folosind puțin zahăr brun și oțet balsamic. Va avea un gust dulce acrișor și va completa perfect gustul piureului.

Găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete cu cartofi, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pepagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de piure de cartofi cu ceapă caramelizată.

Poate fi una dintre alegerile ideale pentru o masă de prânz dintr-o zi de post rețeta de piure de cartofi cu ceapă caramelizată. în bol de servire cu lingură de lemn

Gătește Piure de cartofi cu ceapă caramelizată

Timp de preparare

30 min

Nivel

ușor

Porții

4

Poate fi una dintre alegerile ideale pentru o masă de prânz dintr-o zi de post rețeta de piure de cartofi cu ceapă caramelizată. în bol de servire cu lingură de lemn

Ingrediente

  • Pentru piureul de cartofi:
  • 500 gr cartofi albi
  • sare și piper
  • 2 linguri cu ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi
  • 1 crenguță de rozmarin
  • Pentru ceapa caramelizată:
  • 300 gr ceapă curățată și tocată
  • 1 lingură cu ulei de floarea soarelui
  • sare și piper
  • 1 lingură zahăr brun
  • 2 linguri oțet balsamic

 

Mod de preparare

Începem cu pregătirea cartofilor pentru piure. Spălăm bine cartofii pe coajă, îi punem într-o oală și îi acoperim bine cu apă rece. Punem oala la foc mediu, iar când apa începe să fiarbă, adăugăm o linguriță de sare.

Între timp, curățăm usturoiul și îl strivim puțin presându-l cu podul palmei. Punem o tigaie cu uleiul de măsline la încins. Adăugăm usturoiul și crenguța de rozmarin. Amestecăm ingredientele din tigaie timp de 2 minute pentru a aromatiza uleiul. Apoi le îndepărtăm.

Când cartofii sunt fierți, îi scurgem, îi trecem prin apă rece și îi curățăm fierbinți. Îi stropim cu uleiul aromat și îi pasăm. Mai adăugăm sare și piper după gust și gata-i piureul.

Pentru a prepara ceapă caramelizată punem o tigaie cu uleiul la încins. Adăugăm ceapa tocată și o amestecăm cu uleiul încins. O lăsăm să se călească atât cât să fie ușor pătrunsă, nu prăjită.

Adăugăm zahărul și amestecăm rapid pentru a se carameliza ceapa uniform. Apoi adăugăm oțetul balsamic și lăsăm ceapa să se prepare în sosul caramel pentru maxim 5 minute. Presărăm sare și piper după gust.

Servim deliciosul piure de cartofi cu ceapă caramelizată, cald, simplu sau alături de salata preferată.

Spor și poftă bună!