Gătește Cușma lui Guguță cu vișine și smântână
Timp de preparare
20
Nivel
mediu
Porții
16
Ingrediente
- Pentru 10 rulouri de aluat fraged :
- 200 gr de unt rece, cu 82% grăsime
- 100 gr de zahăr
- 150 gr de smântână fermentată( acră), cu 25% grăsime
- 30 ml coniac
- 450 gr de făină
- 1 linguriță cu bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
- 900 gr de vișine din compot
- Pentru cremă:
- 1 kg de smântână fermentată cu 30% grăsime
- 200 gr de zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 1 praf de sare
- Pentru decor :
- 100 gr de ciocolată neagră
Mod de preparare
Preparăm aluatul fraged.
Punem într-un bol smântâna cu bicarbonatul de sodiu și le amestecăm. Adăugăm apoi untul rece dat pe răzătoare, coniacul și zahărul. Amestecăm rapid toate aceste ingrediente.
Cernem făina și o amestecăm cu sarea, apoi o adăugăm treptat în compoziția de mai sus. Frământăm rapid un aluat ușor moale și lipicios pe care îl acoperim cu o folie și îl punem la rece pentru o oră.
Apoi, scoatem aluatul de la rece și îl întindem într-o foaie cu dimensiunile aproximative de 37/43 cm, sau cât dimensiunile celei mai mari tăvi de cuptor. Din această foaie decupăm 10 fâșii. Așezăm pe fiecare fâșie de aluat câte vișine încap în rând, una lângă alta, dar scurse bine. Rulăm și așezăm rulourile în tava tapetată cu hârtie de copt, dar mai la distanță unul față de altul.
Le înțepăm cu furculița din loc în loc. Coacem rulourile cu vișine în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, pentru 15-20 de minute. Le lăsăm să se răcească bine înainte de a monta desertul. Le dezlipim, dacă s-au lipit în timpul coacerii.
Pentru cremă, mixăm bine smântâna cu zahărul pudră. Adăugăm și un praf de sare, pentru accentuarea gustului.
Pentru a monta desertul, așezăm pe un platou lung patru rulouri cu vișine. Întindem peste ele un strat mai generos de cremă. Apoi așezăm trei rulouri și din nou întindem cremă. Urmează alte două rulouri, cremă un rulou și îmbrăcăm desertul în crema rămasă. Răzuim ciocolată amăruie pe deasupra și punem desertul Cușma lui Guguță la frigider pentru 5-6 ore.
Este necesar un timp mai îndelungat de relaxare la rece pentru a se frăgezi aluatul și a se putea secționa desertul cu ușurință.
COMENTARII