Gătește Hribi sotați cu usturoi la tigaie
Timp de preparare
30 min
Nivel
ușor
Porții
4

Ingrediente
- 500 g hribi proaspeți (sau 150 g congelați)
- 3-4 linguri ulei de măsline sau unt (sau amestec)
- 3-4 căței de usturoi
- Sare grunjoasă, după gust
- Piper proaspăt măcinat
- Pătrunjel proaspăt (opțional)
- Un strop de vin alb sec (opțional).
Mod de preparare
Vei începe cu curățarea hribilor.
Dacă sunt proaspeți, curăță-i cu o perie sau o cârpă umedă. Nu-i spăla excesiv, ca să nu absoarbă apă. Taie părțile tari ale piciorușului.
Dacă sunt congelați, lasă-i să se decongeleze complet și scurge-i bine de lichid.
Taie hribii în felii de 0,5 – 1 cm grosime. Piciorul poate fi tăiat în rondele, iar pălăria în felii mari.
Pentru sotarea hribilor încinge uleiul sau untul într-o tigaie mare, antiaderentă. Adaugă hribii. Dacă tigaia e mică, sotează-iîn două tranșe.
Lasă-i la foc mediu spre mare, fără să îi amesteci 2-3 minute, ca să prindă crustă. Apoi amestecă ușor și continuă sotarea încă 5-7 minute, până se rumenesc frumos și se evaporă apa.
Când ciupercile sunt aproape gata, adaugă usturoiul tocat fin sau feliat subțire.
Călește-l 30-60 secunde, doar cât să-și elibereze aroma, fără să se ardă.
Asezonează delicioșii hribi sotați cu usturoi cu sare și piper după gust.
Poți stinge cu un strop de vin alb sec, dacă dorești un plus de aciditate și rafinament.
Ia tigaia de pe foc și presară pătrunjel verde tocat fin pentru prospețime.
Pentru servire poți așeza hribii sotați pe o felie de pâine prăjită frecată cu usturoi – ca tapas sau gustare.
Cei mai delicioși sunt alături de mămăliguță, dar merg și cu ouă ochiuri sau piure de cartofi.
Îi poți folosi și ca topping pentru paste, risotto sau mămăligă moale, dar și lângă o friptură de porc, vită sau piept de pui.
Spor și poftă bună!
COMENTARII