Rețete de post

Hribi sotați cu usturoi la tigaie

Pentru că este sezonul hribilor de pădure, avem pentru tine o rețetă de hribi sotați cu usturoi la tigaie. Este rețeta unui preparat simplu, rustic și extrem de gustos, care scoate în evidență aroma profundă a acestor ciuperci de pădure.

Hribii (Boletus edulis) mai sunt cunoscuți și sub denumirile de „pitoance”, „mânătărci” sau „cepși”. Sunt printre cele mai apreciate ciuperci comestibile. Iar atunci când sunt gătiți corect, pot concura cu cele mai fine delicatese.

Hribii nu sunt doar delicioși, ci și extrem de valoroși din punct de vedere nutrițional. Sunt săraci în calorii, dar bogați în fibre și proteine vegetale. Au și un conținut ridicat de minerale precum potasiu, magneziu, fosfor, fier, seleniu. Mai conțin și vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5), dar și vitamina D (dacă au fost expuși la soare).

Consumul de hribi va susține digestia și sănătatea intestinului. În același timp contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Descoperă și cum se usucă hribii pentru iarnă și întrebuințările lor.

Descrierea rețetei de hribi sotați cu usturoi la tigaie

Hribii preparați cu usturoi sunt o explozie de savoare. Aceste ciuperci capătă o crustă ușor aurie, dar rămân fragede și suculente în interior. Iar usturoiul, adăugat spre final, le îmbracă într-o aromă intensă, fără a le acoperi gustul. Se pot servi simplu, cu pâine de casă prăjită. Merg și ca garnitură lângă o friptură, sau ca fel principal vegetarian, alături de o mămăliguță cremoasă sau un piure fin.

Hribii sotați cu usturoi sunt dovada că simplitatea poate fi extraordinar de savuroasă. Aroma lor profundă, ușor de pădure, se combină perfect cu dulceața ușor picantă a usturoiului și cu textura rumenită, dar suculentă. Sunt un deliciu de sezon pe care merită să-l pregătești ori de câte ori găsești hribi proaspeți sau bine conservați.

Și pentru a te bucura de aroma lor și mai târziu, îți recomandăm rețeta de tocăniță de hribi cu ceapă la borcan, pentru iarnă.

Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de hribi sotați cu usturoi la tigaie.

Hribi tocați în tigaie

Gătește Hribi sotați cu usturoi la tigaie

Timp de preparare

30 min

Nivel

ușor

Porții

4

Hribi sotați cu usturoi la tigaie, amestecați cu lingura de lemn

Ingrediente

  • 500 g hribi proaspeți (sau 150 g congelați)
  • 3-4 linguri ulei de măsline sau unt (sau amestec)
  • 3-4 căței de usturoi
  • Sare grunjoasă, după gust
  • Piper proaspăt măcinat
  • Pătrunjel proaspăt (opțional)
  • Un strop de vin alb sec (opțional).

Mod de preparare

Vei începe cu curățarea hribilor.

Dacă sunt proaspeți, curăță-i cu o perie sau o cârpă umedă. Nu-i spăla excesiv, ca să nu absoarbă apă. Taie părțile tari ale piciorușului.

Dacă sunt congelați, lasă-i să se decongeleze complet și scurge-i bine de lichid.

Taie hribii în felii de 0,5 – 1 cm grosime. Piciorul poate fi tăiat în rondele, iar pălăria în felii mari.

Pentru sotarea hribilor încinge uleiul sau untul într-o tigaie mare, antiaderentă. Adaugă hribii. Dacă tigaia e mică, sotează-iîn două tranșe.

Lasă-i la foc mediu spre mare, fără să îi amesteci 2-3 minute, ca să prindă crustă. Apoi amestecă ușor și continuă sotarea încă 5-7 minute, până se rumenesc frumos și se evaporă apa.

Când ciupercile sunt aproape gata, adaugă usturoiul tocat fin sau feliat subțire.

Călește-l 30-60 secunde, doar cât să-și elibereze aroma, fără să se ardă.

Asezonează delicioșii hribi sotați cu usturoi cu sare și piper după gust.

Poți stinge cu un strop de vin alb sec, dacă dorești un plus de aciditate și rafinament.

Ia tigaia de pe foc și presară pătrunjel verde tocat fin pentru prospețime.

Pentru servire poți așeza hribii sotați pe o felie de pâine prăjită frecată cu usturoi – ca tapas sau gustare.

Cei mai delicioși sunt alături de mămăliguță, dar merg și cu ouă ochiuri sau piure de cartofi.

Îi poți folosi și ca topping pentru paste, risotto sau mămăligă moale, dar și lângă o friptură de porc, vită sau piept de pui.

Spor și poftă bună!