Gătește Aluat franțuzesc pentru croissante
Timp de preparare
60 min
Nivel
mediu
Porții
1
Ingrediente
- 150 ml lapte
- 125 gr unt cu 82% grăsime
- 125 ml apă
- 2 gălbenușuri
- 25 gr drojdie proaspătă
- 25 gr zahăr
- 5 gr sare
- 900 gr făină
- 250 gr unt cu 82% grăsime
Mod de preparare
Începem cu pregătirea drojdiei pe care o amestecăm cu zahărul într-un bol, până se lichefiază.
Punem laptele într-un vas, la încălzit, iar în alt vas încălzim apa și adăugăm în ea sarea. Topim 125 gr de unt, apoi îl lăsăm să se tempereze.
Peste amestecul de drojdie cu zahăr adăugăm laptele călduț, omogenizăm amestecul bine, apoi adăugăm 100 gr de făină și din nou omogenizăm.
Adăugăm, pe rând, untul temperat, cele două gălbenușuri, omogenizăm după fiecare, apoi încorporăm treptat făina, în timp ce turnăm și apa călduță. La final, presărăm sarea și frământăm un aluat nelipicios, dar nu foarte ferm.
Acoperim aluatul cu o folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 20-30 de minute.
Între timp, scoatem cele 250 gr de unt de la rece. Așezăm untul între două folii de plastic și îl întindem cu sucitorul de aluaturi într-o foaie dreptunghiulară aproximativ cât foaia de hârtie tip A4. Punem foaia de unt cu cele două folii la frigider până când vom scoate aluatul.
Asamblăm aluatul franțuzesc pentru croissante
Scoatem aluatul de la rece pe masa presărată cu făină și îl întindem într-o foaie dreptunghiulară, măsurând, astfel încât dimensiunea foii de unt să ocupe 2/3 din dimensiunea aluatului.
Așezăm foaia de unt rece la un capăt al foii de aluat. Lăsăm marginile laterale ale aluatului puțin libere. Dacă este necesar, mai tragem de margini să se mai întindă puțin.
Îndoim partea liberă a foii de aluat peste jumătate din foaia de unt. Apoi îndoim peste aceasta, partea opusă a foii de aluat cu unt.
Aluatul astfel împachetat îl acoperim cu folie și îl punem la frigider pentru 30 de minute.
După acest interval, așezăm aluatul pe masa presărată cu făină și îl întindem cu sucitorul, trecut și acesta prin făină.
Aluatul își mărește volumul în frigider și va deveni mai moale, dar ne ajutăm de puțină făină pentru a nu se lipi.
Așadar, întindem aluatul într-o foaie mai lungă, dar nu foarte subțire, apoi îl împachetăm în trei, ca la pasul anterior.
Repetăm acest procedeu de 3-4 ori la intervale de 30-40 de minute. Apoi îl lăsăm la frigider, împachetat în folie, de pe o zi pe alta.
A doua zi îl putem folosi la croissante, sau la ce preparate dorim.
COMENTARII