Aluaturi dulci

Aluat franțuzesc pentru croissante

Cred că nu este iubitor de deserturi să nu adore croissantele franțuzești cu ciocolată, cu vanilie, sau alte umpluturi. Și noi le adorăm și le preparăm din când în când folosind această rețetă de aluat franțuzesc pentru croissante.

Chiar dacă aluatul franțuzesc necesită mai multe etape de preparare, rezultatul final merită tot efortul și timpul de așteptare. După coacere, aluatul expandează și devine foarte aerat și foietat.

Găsiți pe blog și o rețetă de croissante rapide cu aluat foietaj mai simplu de preparat. Însă rețeta aluatului de față este rețeta clasică, din bucătăria franțuzească.

Dacă și voi iubiți aluaturile preparate în casă, mai găsiți pe blog și o rețetă de aluat pentru foi preparate pe dosul tăvii. Prăjiturile cu foi pe dosul tăvii sunt preferatele noastre.

Mai găsiți și rețeta aluatului fraged pentru tarte, dar și o rețetă de aluat pentru foi de plăcintă. Chiar dacă foile pentru plăcinte se întind puțin mai laborios, pentru că sunt subțiri, nu ezităm din când în când să le preparăm în casă.

Cum se prepară rețeta de aluat franțuzesc pentru croissante

Pentru rețeta de față se pregătește un aluat dospit, cu unt, cu ouă și cu lapte. Dar se pregătește și o foaie de unt gras care va fi împachetată în aluat. Pregătirea aluatului necesită mai multe etape de împachetări și relaxări la rece, pentru o reușită sigură.

Aluatul se poate folosi nu doar la croissante, ci și la alte preparate dulci sau sărate. Găsiți pe blog o colecție de rețete cu aluaturi preparate în casă.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de aluat franțuzesc pentru croissante.

Aluat franțuzesc pentru croissante, împachetat

Gătește Aluat franțuzesc pentru croissante

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

1

Aluat franțuzesc pentru croissante, împachetat

Ingrediente

  • 150 ml lapte
  • 125 gr unt cu 82% grăsime
  • 125 ml apă
  • 2 gălbenușuri
  • 25 gr drojdie proaspătă
  • 25 gr zahăr
  • 5 gr sare
  • 900 gr făină
  • 250 gr unt cu 82% grăsime

Mod de preparare

Începem cu pregătirea drojdiei pe care o amestecăm cu zahărul într-un bol, până se lichefiază.

Punem laptele într-un vas, la încălzit, iar în alt vas încălzim apa și adăugăm în ea sarea. Topim 125 gr de unt, apoi îl lăsăm să se tempereze.

Peste amestecul de drojdie cu zahăr adăugăm laptele călduț, omogenizăm amestecul bine, apoi adăugăm 100 gr de făină și din nou omogenizăm.

Adăugăm, pe rând, untul temperat, cele două gălbenușuri, omogenizăm după fiecare, apoi încorporăm treptat făina, în timp ce turnăm și apa călduță. La final, presărăm sarea și frământăm un aluat nelipicios, dar nu foarte ferm.

Acoperim aluatul cu o folie alimentară și îl dăm la frigider pentru 20-30 de minute.

Între timp, scoatem cele 250 gr de unt de la rece. Așezăm untul între două folii de plastic și îl întindem cu sucitorul de aluaturi într-o foaie dreptunghiulară aproximativ cât foaia de hârtie tip A4.  Punem foaia de unt cu cele două folii la frigider până când vom scoate aluatul.

Asamblăm aluatul franțuzesc pentru croissante

Scoatem aluatul de la rece pe masa presărată cu făină și îl întindem într-o foaie dreptunghiulară, măsurând, astfel încât dimensiunea foii de unt să ocupe 2/3 din dimensiunea aluatului.

Așezăm foaia de unt rece la un capăt al foii de aluat. Lăsăm marginile laterale ale aluatului puțin libere. Dacă este necesar, mai tragem de margini să se mai întindă puțin.

Îndoim partea liberă a foii de aluat peste jumătate din foaia de unt. Apoi îndoim peste aceasta, partea opusă a foii de aluat cu unt.

Aluatul astfel împachetat îl acoperim cu folie și îl punem la frigider pentru 30 de minute.

După acest interval, așezăm aluatul pe masa presărată cu făină și îl întindem cu sucitorul, trecut și acesta prin făină.

Aluatul își mărește volumul în frigider și va deveni mai moale, dar ne ajutăm de puțină făină pentru a nu se lipi.

Așadar, întindem aluatul într-o foaie mai lungă, dar nu foarte subțire, apoi îl împachetăm în trei, ca la pasul anterior.

Repetăm acest procedeu de 3-4 ori la intervale de 30-40 de minute. Apoi îl lăsăm la frigider, împachetat în folie, de pe o zi pe alta.

A doua zi îl putem folosi la croissante, sau la ce preparate dorim.