Rețete de bază
Aluat pentru eclere
Iata ca a venit si randul retetei de aluat pentru eclere (pate a choux), aluatul oparit din care puteti face delicioase eclere, choux a la creme, profiteroles, Paris Brest, churros, etc. Contine cateva ingrediente simple; apa, lapte sau folosite in combinatie, unt sau ulei, faina, putina sare si oua.
Chiar daca este foarte usor de preparat, aluatul de eclere va fi un esec daca nu tineti cont de cateva reguli de baza. Veti vedea pe parcursul articolului care sunt acestea si ce pasi trebuiesc urmati pentru a obtine un aluat de eclere reusit.
Ingrediente:
- 200 ml apa (sau 100 ml apa si 100 ml lapte)
- 100 g unt (82% grasime)
- un varf de lingurita de sare
- 130 g faina
- 4 oua medii (200 g, cantarite fara coaja)
Mod de preparare pentru reteta de aluat pentru eclere:
Intr-o craticioara puneti apa (sau apa si lapte), untul taiat cubulete, sarea si sezati vasul pe foc.
Cand a inceput sa fiarba, dati focul mic si adaugati faina, toata deodata. Amestecati energic cu o spatula sau lingura de lemn pentru a omogeniza compozitia.
Continuati inca doua trei minute, pana cand, pe fundul vasului se formeaza o pelicula de aluat.
*Acesta este un pas foarte important deoarece reduce umiditatea aluatului.
Transferati apoi aluatul intr-un bol si intindeti-l pe peretii vasului sa se raceasca mai repede. Nu trebuie sa se raceasca complet, cat este usor caldut, puteti incepe sa adaugati ouale.
Asadar, incepeti sa incoroprati ouale (la temperatura camerei), unul cate unul. Amestecati bine si, cand primul s-a inglobat, il puteti pune pe urmatorul. Puteti folosi spatula sau lingura dar, la fel de bine, o puteti face cu un mixer de mana.
Aluatul trebuie sa fie gros, lucios, cu o consistenta cleioasa dar sa curga de pe spatula.
Acum aluatul de eclere este gata de transferat intr-un sac a poche cu dui rotund (am ales eu). Asezati hartie de copt in doua tavi ( 30×33 cm) si formati eclerele. Eu le-am preferat micute, de 8-9 cm unul, nu foarte groase si am obtinut 33 de bucati.
Acum sunt gata de copt. Incalziti cuptorul la 220°c, puneti tava pe gratarul din mijloc si coaceti eclerele pentru 15-20 de minute, apoi reduceti la 180°C si continuati coacerea inca 10-15 minute, pana cand se rumenesc frumos. Timpul poate varia in functie de marimea pe care ati ales s-o faceti.
La dimensiunea pe cate am ales-o eu, 15 minute la 200°C si inca 10 minute la 180°C, au fost suficiente.
*Coacerea aluatului de eclere in primele 15-20 de minute la temperatura mai mare ajuta la dublarea volumului si rumenire. De aceea este recomandat ca, in acest timp, sa nu se deschida usa cuptorului sub nicio forma. Reducerea temperaturii este necesara pentru ca eclerele sa se coaca complet si sa se usuce bine aluatul.
Nu este o regula cu temperatura cuptorului pentru ca, in functie de fiecare cuptor in parte, se poate modifica. De exemplu, la primul cuptor electric pe care l-am avut, n-am putut coace eclerele la mai mult de 200°C. Daca maream temperatura, nici nu apucau sa creasca cum trebuie si daja erau aproape arse deasupra. Asa ca, fiecare isi cunoste cuptorul si isi adapteaza temperatura de coacere.
*Daca eclerele nu sunt coapte, uscate suficient, cand le veti scoate din cuptor, se vor lasa.
Cojile de eclere sunt gata. Usoare, goale pe dinauntru, crescute, aerate, rumene, gata de umplut cu crema preferata.
Le puteti taia in jumatate pe lungime sau (asa cum am procedat eu acum), le puteti cate face doua gaurele pe fund/spate si umple.
Le puteti decora simplu, cu ciocolata topita amestecata cu ulei sau, daca vreti niste eclere adevarate, puteti prepara fondant. Spor la treaba si succes celor ce incearca pentru prima data sa prepare aluat pentru eclere!
- FONDANT – GLAZURA FONDANTA (click pentru reteta)
Eclerele decorate cu fondant sunt mai aspectuoase si mult mai gustoase.
* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.
*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.
COMENTARII