Rețete de bază
Aluat simplu de tarta sau aluat fraged
Continui seria retetelor pentru incepatori si astazi vom face impreuna aluat simplu de tarta sau aluat fraged .Se poate prepara in varianta fara ou,cea cu galbenus si cu ou intreg.
Aluatul fraged pentru tarte se prepara in general cu untul rece taiat cubulete,sare , apa foarte rece si evident,faina. Nu se framanta mult ,doar atat cat trebuie pentru a se omogeniza ingredientele,apoi se pastreaza cel putin o ora la rece.
Framantarea excesiva va face ca rezultatul final sa nu fie cel asteptat,vom obtine o crusta tare si nu una frageda.Asadar,mare attentie la acest detaliu.
Ingrediente
- 250 g faina
- 125 g unt
- un praf de sare
- 5-6 linguri de apa foarte rece
sau
- 250 g faina
- 125 g unt
- un praf de sare
- un galbenus
- 1-2 linguri apa rece
sau (pentru aluat indulcit )
- 300 g faina
- 150 g unt
- 60 g zahar pudra
- 1 ou
- un praf de sare
- vanilie
Mod de preparare pentru aluat simplu de tarta
Intr-un bol punem faina,un praf de sare si untul rece taiat cubulete.Framantam cu varful degetelor pana obtinem o compozitie sfaramicioasa,apoi punem apa si omogenizam aluatul.Daca nu se leaga mai adaugam o lingura doua de apa.
La fel procedam daca am ales varianta cu galbenus sau ou intreg.
Il infasuram intr-o folie alimentara si-l punem la rece cel putin o ora .
Dupa ce s-a odihnit ,intindem aluatul direct pe hartia de copt il punem intr-o tava cu diametrul de 25-26 cm si-l intepam din loc in loc cu o furculita .
Peste aluat punem o hartie de copt pe care o acoperim cu cereale uscate.
Cocem aluatul de tarta 25-30 de minute la 180 ° C ,pana se rumeneste usor.Acesta este coptul in orb sau coptul aluatului fara umplutura .
Aluatul este gata pentru a fi umplut cu diverse creme sau gemuri consistente.Eu am preferat o varianta simpla si am umplut aluatul cu magiun de prune .
Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.
*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului!
De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.
COMENTARII