Aluaturi dulci

Batoane cu mac. Desertul copilariei

De ceva timp imi tot vin in minte dulciuri din copilaria mea, iar in week-end mi-am propus sa fac reteta batoane cu mac.

Nu aveam nici o reteta clara dar,dupa o ora de vorbit cu mama la telefon am reusit sa-mi fac o idee si pana la urma am obtinut batoanele copliariei. 🙂

 

Ingrediente pentru reteta batoane cu mac:

 

  • 650 g faina alba de grau tip 00
  • 25 g drojdie proaspata (sau 7 g uscata )
  • 300 ml lapte
  • 1 ou
  • 5 lingurite de zahar (una pentru lichefiat drojdia )
  • 1/2 lingurita de sare
  • 30 ml ulei
  • 2 linguri de zahar si 7-8 linguri de apa (sirop  pentru uns batoanele )
  • seminte de mac
  • decor : 3-4 linguri de miere

Mod de preparare: 

Prima data lichefiem drojdia cu o lingurita de zahar si un pic de lapte cald. Oul il amestecam cu zaharul si laptele cald apoi amestecam cele doua compozitii si framantam un aluat elastic si nelipicios adaugand putin cate putin uleiul.

Il lasam la dospit in loc cald, ferit de curenti de aer in jur de o ora.

Din aluat formam bastonase pe care le mai lasam la crescut 25-30 de minute. Apoi le ungem cu siropul facut din apa cu zahar (la rece) si apoi presaram seminte de mac.

Coacem batoanele in jur de 25-30 de minute la 220 °C primele 10 minute. Apoi reducem la 200 °C si le coacem pana cand se rumenesc frumos.

Dupa ce le secoatem din cuptor, le mai lasam sa se racoreasca putin si ,cand inca sunt caldute le ungem cu miere.

Spor la treaba si pofta buna !

batoane cu mac
batoane cu mac

 

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă așteptăm zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.