Aluaturi dulci

Batoane pufoase cu gem. Reteta simpla

Batoane pufoase cu gem, reteta simpla. Batoane moi, pufoase si aromate, umplute cu gem sau marmelada de prune.

Pentru micul dejun sau pachetel, aceste batoane pufoase cu gem sunt minunate. Se prepara usor, sunt aromate cu coaja de lamaie si portocala si raman moi cateva zile. Le puteti umple, in functie de gusturile voastre cu un gem mai gros, marmelada, magiun sau nutella. Pentru un plus de gust, in umplutura mai puteti adauga alune sau nuci macinate.

Citește și: Granola de casă. Un amestec de ingrediente pentru mic dejun

Ingrediente

  • Aluat
  • 550 g faina
  • 25 g drojdie proaspata
  • 150 ml lapte
  • 2 oua mari
  • 100 g zahar
  • 80 g unt
  • un varf de lingurita de sare
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita coaja rasa de portocala

 

  • Umplutura
  • 270 g gem de prune

 

Mod de preparare batoane pufoase cu gem

Cerneti  faina intr-un bol incapator (la inceput doar 500 g), faceti o gropita in mijlocul ei si puneti drojdia amestecata cu un pic de lapte cald (din cantitatea data). Lasati sa cresca vreo 10 minute iar intre timp bateti ouale cu zaharul, aromele iar untul topiti-l impreuna cu laptele.

Turnati totul in bol peste drojdie (aveti grija ca untul si laptele sa fie doar caldute, nu fierbinti), adaugati sarea si framantati, incorporand, daca mai este nevoie si restul de 50 de g de faina.

Aluatul trebuie sa fie moale, nelipicios si trebuie framantat vreo 10 minute, cat sa se dezlipeasca de pe maini. Acoperiti bolul si lasati aluatul sa dospeasca in jur de o ora intr-un loc cald.

batoane pufoase cu gem

Cand aluatul si-a dublat volumul,  puneti-l pe masa de lucru.

Cand aluatul si-a dublat volumul il punem pe masa de lucru infainata.

Impartiti-l in doua parti egale.

Cand aluatul si-a dublat volumul il punem pe masa de lucru infainata.

Din fiecare bucata, formati un dreptunghi de 20×44 cm. Taiati-l in 4 bucati si ungeti-le cu gem, apoi rulati-le.

batoane pufoase cu gem

Procedati in acest fel si cu cealata bucata si asezati batoanele intr-o tava acoperita cu hartie de copt. Ungeti-le cu putin lapte sau apa si presarati seminte de mac si susan. Acoperiti-le cu un prosop de bucatarie si lasati-le sa creasca o jumatate de ora.

Coaceti-le primele 10 minute la 200°C, apoi reduceti la 180°C si continuati coacerea inca vreo 20-25 de minute, pana se rumenesc frumos.

batoane pufoase cu gem

Daca doriti, dupa ce sunt gata, le puteti unge cu putin unt topit. Le va da un luciu frumos si vor ramane moi si pufoase. Pofta buna la batoane pufoase cu gem! 🙂

batoane pufoase cu gem

Alte retete asemanatoare >>>

batoane cu mac - de post

* Nu uitati ca va astept zilnic si pe pagina de facebook a blogului cu multe retete, idei noi si multe alte noutati.

*De asemenea, va puteti inscrie si in grupul Retete fel de fel, unde veti putea incarca fotografiile voastre cu preparate de pe blog, vom putea discuta despre meniuri, retete de mancaruri si multe altele.