Gătește Budincă de dovlecei cu multe verdețuri
Timp de preparare
45 min
Nivel
mediu
Porții
9

Ingrediente
- 3 dovlecei medii (aprox. 800 g), rași pe răzătoarea mare
- 1 linguriță sare (pentru scurs dovleceii)
- 1 legătură de ceapă verde (sau 1 ceapă mică, tocată fin)
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 4 ouă
- 150 g brânză telemea (sau feta), sfărâmată
- 150 ml smântână (sau iaurt grecesc)
- 3 linguri de griș (sau făină)
- 1 linguriță praf de copt
- 1/2 legătură mărar
- 1 legătură pătrunjel
- 7-8 frunze de busuioc
- sare și piper după gust
- 1-2 linguri ulei pentru uns tava.
Mod de preparare
Rade dovleceii pe răzătoarea mare, presară peste ei o linguriță de sare și lasă-i la scurs într-o sită timp de 20-30 minute. Apoi stoarce-i bine de zeamă, cu mâna sau într-un prosop curat.
Într-un bol mare, bate ouăle cu smântâna. Adaugă brânza sfărâmată, usturoiul, ceapa verde, dovleceii bine scurși și verdețurile tocate mărunt.
Încorporează grișul amestecat cu praful de copt, amestecând bine. Potrivește gustul cu sare și piper (atenție, brânza poate fi deja sărată).
Toarnă compoziția într-o tavă de 20/20 cm unsă cu ulei (sau tapetată cu hârtie de copt). Nivelează și coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 40-45 minute, până se rumenește frumos și e fermă la atingere.
Se lasă puțin la răcorit, apoi se porționează. Poate fi servită cu o salată de roșii, o lingură de smântână sau iaurt, sau chiar ca garnitură lângă o carne la grătar.
Poți adăuga și puțin cașcaval ras pentru un gust mai intens.
Se poate transforma într-o variantă de post, înlocuind ouăle cu tofu pasat și smântâna cu o variantă vegetală (sau lapte de soia + făină).
Dacă îți plac aromele orientale, poți adăuga și un praf de turmeric, coriandru sau chimen.
Spor și poftă bună!
COMENTARII