Deserturi de post

Chec de post cu suc de portocale

Dacă vă place în mod deosebit checul, ca și desert, avem pentru voi o rețetă delicioasă și ușoară de chec de post cu suc de portocale.

Checul este foarte aromat și gustos, dar și frumos colorat de la sucul și de la coaja de portocale adăugată. Are o textură ușor umedă, care cucerește.

Și în zilele de post ne putem răsfăța cu deserturi delicioase și aspectuoase, din toate categoriile. Putem prepara plăcinte și tarte, checuri, cozonaci, clătite, fursecuri, budinci, prăjituri simple sau cu creme, chiar și torturi. Gogoșile de post sunt foarte populare și ușor de preparat.

Un exemplu de tort de post îl puteți descoperi la rețeta de tort de mere umplute cu rahat și zahăr caramelizat. Este de fapt un tort răsturnat, cu mere întregi, dar fără cotoare.  În locul cotoarelor am adăugat rahat multicolor.

Iar din categoria rețetelor de cozonac, vă recomandăm de pe blog rețeta de cozonac de post cu umplutura mixta. Este un cozonac foarte reușit, iar culoarea plăcută se datorează turmericului adăugat în compoziție.

Ce ingrediente folosim pentru rețeta de chec de post cu suc de portocale

Pentru o compoziție reușită de chec vom folosi pe lângă făină și puțin amidon alimentar. Ca și grăsime folosim ulei de floarea soarelui. Iar pentru o culoare reușită folosim, pe lângă sucul proaspăt de portocale și puțină coajă răzuită.

Pentru dezvoltarea checului folosim praf de copt și puțin bicarbonat de sodiu. Pe acesta îl dizolvăm în puțin suc de lămâie. Bicarbonatul oferă acea textură densă și umedă, iar praful de copt ajută checul să fie pufos.

Tot din categoria checurilor de post mai găsiți pe blog și o rețetă de chec cu ovăz și cocos. Este tot un chec dens, aromat și cu textura ușor umedă.

Dar mai găsiți și alte rețete de deserturi de unde vă puteți inspira. Le descoperiți în secțiunea ”Dulciuri de post”.

Și dacă vă plac preparatele cu leurdă adăugată, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Rețete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec de post cu suc de portocale.

Chec de post cu suc de portocale porționat pe un grătar, alături de un cuțit, felii de portocală și bucăți de ciocolată

Gătește Chec de post cu suc de portocale

Timp de preparare

50 min

Nivel

mediu

Porții

16

Chec de post cu suc de portocale porționat pe un grătar, alături de un cuțit, felii de portocală și bucăți de ciocolată

Ingrediente

  • 350 gr făină
  • 50 gr amidon
  • 200 gr zahăr
  • 20 gr zahăr vanilinat
  • 10 gr praf de copt
  • 5 gr bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură suc de lămâie
  • 300 ml suc proaspăt de portocale
  • coaja de la o portocală răzuită fin
  • 150 ml ulei
  • 200 gr ciocolată de post
  • 1 vârf de linguriță cu sare.

Mod de preparare

Începem prin a porni cuptorul la 175 de grade Celsius și a aduce pe masa de lucru toate ingredientele și ustensilele necesare.

Pentru a prepara compoziția de chec, mai întâi amestecăm făina cu praful de copt. Trecem amestecul prin sită într-un bol încăpător. Adăugăm amidonul și sarea și amestecăm bine ingredientele.

În alt bol adăugăm zahărul și coaja de portocală răzuită fin. Amestecăm energic aceste două ingrediente pentru a se sfărâma coaja de portocală și a colora zahărul. Apoi adăugăm sucul de portocale, uleiul și zahărul vanilinat. Amestecăm cu telul sau cu mixerul până când zahărul este complet dizolvat și obținem un sirop mai consistent.

Cantitatea de zahăr o adaptăm în funcție de cât de dulci sunt portocalele, dar și cât de dulci ne plac deserturile.

Dizolvăm bicarbonatul de sodiu în sucul de lămâie și îl amestecăm cu siropul de portocale. Apoi turnăm treptat acest sirop în bolul cu ingredientele solide, în timp ce amestecăm intens pentru omogenizarea compoziției.

Ungem o tavă cu ulei și presărăm făină peste ea. Adăugăm jumătate din compoziția de chec în ea, apoi o acoperim cu un strat de ciocolată răzuită. Mai adăugăm o parte din compoziția de chec, iar ciocolată răzuită și ultima parte de compoziție.

Punem tava în cuptor și coacem deliciosul chec de post cu suc de portocale pentru 45-50 de minute, la 175 de grade Celsius.

După coacere, îl scoatem din tavă și îl lăsăm să se răcească bine, pentru a-l putea porționa frumos.

Este absolut delicios și aspectuos.

Spor și poftă bună!