Gătește Chec marmorat și glazurat cu ciocolată
Timp de preparare
40
Nivel
mediu
Porții
20
Ingrediente
- Pentru blat de chec în formă rotundă cu diametrul de 28 cm:
- 6 ouă medii
- 150 gr zahăr
- 150 ml ulei
- 250 gr făină
- 25 gr cacao
- 1 praf sare
- 2 lingurițe esență de rom
- 2 lingurițe esență de vanilie
- Pentru glazura de ciocolată:
- 100 gr ciocolată amăruie
- 75 ml frișcă lichidă, îndulcită
- 25 gr unt
Mod de preparare
Pentru aluatul de chec, separăm albușurile de gălbenușuri și presărăm puțină sare peste albușuri. Introducem mixerul în ele și le mixăm până când devin spumoase și cristaline. Apoi adăugăm, treptat, zahărul mixând în continuare până când obținem o bezea fermă.
Adăugăm gălbenușurile, unul câte unul, amestecând ușor cu o spatulă, fără a mai folosi mixerul. Apoi, adăugăm treptat uleiul și încorporăm în compoziție 225 gr de făina, adăugată tot treptat.
Împărțim compoziția în două părți egale. într-o parte adăugăm cacaua și esența de rom, iar în cealaltă adăugăm restul de făină și esența de vanilie.
Tapetăm forma de copt cu hârtie pergament și începem să punem în mijlocul eu câte două linguri de aluat simplu și două linguri de aluat cu cacao, deasupra și tot așa până se epuizează cele două tipuri de aluat.
Dăm forma cu chec la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade, sau până când checul trece testul cu scobitoarea.
Lăsăm checul marmorat să se răcească în forma de copt, apoi îl transferăm pe un grătar de răcire, sau pe un platou.
Preparăm glazura de ciocolată în cel mai simplu mod. Punem frișca la încălzit și adăugăm ciocolata ruptă în ea. Stingem focul și amestecăm intens până se topește ciocolata și se omogenizează compoziția. O lăsăm să se tempereze câteva minute, apoi o întindem uniform deasupra checului marmorat.
Lăsăm glazura să devină mai fermă înainte de a porționa checul și a-l savura cu poftă, alături de cei dragi.
Spor și poftă bună!
COMENTARII