Gătește Chec șah cu ciocolată și zmeură
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Pentru checul cu cacao:
- 2 ouă
- 100 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 50 gr făină
- 50 gr unt topit
- 15 gr pudră de cacao.
- Pentru checul cu zmeură:
- 2 ouă
- 50 gr zahăr
- 1 praf de sare
- 50 gr unt topit
- 2 linguri de gem de zmeură
- 100 gr făină
- 1/4 linguriță cu praf de copt.
- Pentru umplutură:
- 175 gr gem de zmeură.
- Pentru însiropat:
- 200 ml apă
- 25 gr zahăr
- 2 lingurițe esență de rom
- lichior de zmeură.
- Pentru glazură:
- 200 gr ciocolată amăruie
- 150 ml frișcă lichidă.
- Pentru decor:
- ciocolată răzuită
- cireșe confiate.
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluaturilor pentru cele două checuri. Modul de preparare este același, doar că în aluatul pentru checul cu zmeură adăugăm gem, iar în celălalt adăugăm pudră de cacao.
Mai întâi pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim două tăvi de chec clasice, pe care le tapetăm cu hârtie de copt.
Cum preparăm chec cu cacao și chec cu zmeură
Separăm albușurile de gălbenușuri și pentru un chec, și pentru celălalt. Albușurile le mixăm spumă presărate cu sare. Apoi adăugăm zahărul, treptat și mixăm energic până când bezeaua capătă fermitate. Adăugăm gălbenușurile amestecate cu untul topit și răcit. Omogenizăm compozițiile. Până aici pașii au fost identici pentru ambele checuri.
Pentru checul cu cacao amestecăm făina cu pudra de cacao și trecem amestecul prin sită. Încorporăm acest amestec treptat, în aluatul de chec. Întindem aluatul în tava pregătită. Checul cu cacao nu necesită praf de copt.
Pentru checul cu zmeură, adăugăm treptat gemul de zmeură și omogenizăm aluatul folosind o spatulă. Apoi adăugăm făina amestecată cu praful de copt și trecut amestecul prin sită. Omogenizăm ușor aluatul și îl întindem în tava pregătită. Acest chec necesită ajutat cu puțin praf de copt să se dezvolte în timpul coacerii, pentru că gemul de zmeură trage aluatul în jos.
Coacem cele două checuri pentru 30-35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Le lăsăm să se răcească și preparăm siropul cu esență de rom, prin fierberea apei cu zahărul și adăugarea la final a esenței.
Cum formăm deliciosul chec șah cu ciocolată și zmeură
Pentru a monta checul în formă de șah mai întâi aducem la același nivel ambele checuri, secționând din vârfurile lor, pentru a a fi uniforme. Apoi le secționăm în două părți, pe vertical. Părțile de chec cu cacao le siropăm cu siropul fiert și răcit. Părțile de chec cu zmeură le siropăm ușor cu lichior de zmeură. Acest pas este opțional, oricum checul cu zmeură este ușor umed, nu necesită neapărat siropare.
Apoi unim secțiunile de checuri în formă de șah, lipindu-le între ele cu gem de zmeură.
Pentru glazură topim ciocolata ruptă în frișca lichidă, încălzită. Amestecăm până la omogenizare. Glazurăm checul șah cu ciocolata și îl decorăm după propria imaginație.
Spor și poftă bună!
COMENTARII