Gătește Chifle cu brânză dulce și prune
Timp de preparare
35 min
Nivel
mediu
Porții
12
Ingrediente
- Ingrediente pentru aluat de chifle:
- 650 gr făină tip 650
- 20 gr drojdie proaspătă
- 1 ou de mărime medie
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- 50 gr zahăr
- 250 ml lapte cald
- 1 praf sare
- Pentru umplutură:
- 500 gr brânză proaspătă, de vaci
- 1 praf de sare
- 100 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
- 30-50 gr griș
- prune la alegere
- puțin unt pentru uns forma de copt
- 1 ou pentru uns chiflele.
Mod de preparare
Pentru prepararea aluatului amestecăm într-un bol drojdia cu o lingură până când se lichefiază. Adăugăm 2-3 linguri de lapte cald și o lingură de făină. Omogenizăm bine amestecul și îl lăsăm 10 minute la odihnit, să se activeze drojdia.
Între timp, pregătim celelalte ingrediente. Trecem făina prin sită direct în bolul mixerului. Topim untul și îl lăsăm la temperat. Încălzim laptele, atât cât să suporte degetul mic temperatura de încălzire. Spălăm prunele și le lăsăm la scurs.
Când drojdia și-a dublat volumul începem prepararea aluatului. Adăugăm oul peste făina din bol, apoi maiaua de drojdie și începem să le amestecăm, turnând treptat din laptele cald. Apoi adăugăm și untul topit, în timp ce frământăm aluatul. La final, presărăm sarea și frământăm bine aluatul până când devine compact și nelipicios. Îl acoperim cu un ștergar curat și îl lăsăm la dospit pentru 50-60 de minute, la loc cald.
Înainte de a forma chiflele, amestecăm brânza cu zahărul pudră și grișul și tăiem prunele în bucăți mai mici.
Cum formăm și coacem delicioasele chifle cu brânză dulce și prune
Când aluatul și-a dublat volumul, îl răsturnăm pe masa de lucru presărată cu făină. Îl întindem cu sucitorul într-o foaie nu foarte groasă și decupăm din ea 12 pătrate. Punem la jumătatea fiecărui pătrat câte o lingură de brânză și bucăți de prune.
Aducem colțurile pătratelor de aluat peste ingredientele de la mijloc și modelăm apoi chiflele rotunde. Ungem o formă de copt cu unt și le așezăm în ea. Mai lăsăm chiflele să se mai dospească 110-15 minute, timp în care pornim cuptorul la 200 de grade Celsius. Apoi le ungem cu ou bătut.
Punem tava în cuptor și coacem chiflele cu brânză dulce și prune pentru 3o-35 de minute, la 200 de grade Celsius.
Le lăsăm să se tempereze, le transferăm pe un grătar de răcire și le decorăm cu zahăr pudră.
Apoi le putem servi împreună cu cei dragi.
COMENTARII