Dulciuri

Crumble cu prune și nuci

Una dintre cele mai simple și rapide rețete de desert este cea de crumble cu fructe, ne-am gândit să împărtășim cu voi o rețetă de crumble cu prune și nuci.

Este un desert delicios de sezon cu care îi putem răsfăța pe cei dragi, fără prea mult efort și într-un timp scurt.

Mai găsiți pe blog o rețetă simplă de crumble cu mix de fructe, preparată anterior și repetată de multe ori. Aluatul este unul mai diferit decât cel al rețetei de față. Vă invităm să-l încercați și pe acela.

Mai folosim aluat pentru crumble și la alte deserturi. Este minunat, oferă aspect plăcut deserturilor, dar și gust deosebit. Un exemplu îl găsiți pe blog la rețeta de prăjitură cu afine și crumble cu migdale.

Rețeta pentru crumble este pe bază de unt, dar o putem adapta și pentru perioadele de post. Putem folosi un ulei de cocos, un unt de arahide, etc.

Cum se prepară rețeta de crumble cu prune și nuci

Pentru rețeta de față puteți alege ce prune doriți, important este să fie coapte și dulci. Aluatul de crumble se poate prepara simplu din unt și făină cu puțin zahăr. Dar se poate adăuga și puțin lapte sau iaurt dacă nu îl dorim foarte nisipos. Noi am optat de data aceasta pentru un aluat mai ferm pe care să-l putem da pe răzătoare, după o eventuală congelare. Ne place aspectul de aluat răzuit la suprafața prăjiturilor, așa cum este cel de la rețeta de prăjitura cu gem și aluat ras.

Dacă și vouă vă place acest aluat, găsiți pe blog mai multe rețete de prăjituri cu crumble de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de crumble cu prune și nuci.

Crumble cu prune și nuci în bol alb și în lingură

Gătește Crumble cu prune și nuci

Timp de preparare

30 min

Porții

3

Bol alb cu desert din prune și aluat răzuit

Ingrediente

  • Pentru crumble:
  • 175 gr unt cu peste 80% grăsime
  • 200 gr făină
  • 75 gr zahăr
  • 50 ml lapte
  • un praf sare
  • Pentru umplutură:
  • 500 gr prune coapte
  • 1 linguriță scorțișoară, pudră
  • 30 gr zahăr vanilinat
  • 50 gr nucă măcinată
  • 50 gr pesmet
  • 15 g unt

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului de crumble pe care îl punem la congelator pentru 30 de minute.

Punem făina cernută într-un bol și o amestecăm bine cu sarea și zahărul. Adăugăm untul rece tăiat în cuburi și începem să frământăm ingredientele cu vârfurile degetelor. Vom obține niște firimituri grosiere. Adăugăm laptele și omogenizăm bine aluatul. Îl modelăm într-o bilă, îl punem în folie de prospețime și îl dăm la congelator pentru 20-30 de minute.

Între timp, pregătim prunele și formele de copt. Ingredientele ajung pentru 3 forme de copt ramekin cu diametrul de 14 cm.

Ungem aceste forme cu unt și presărăm la baza lor pesmetul amestecat cu zahărul vanilinat și nuca măcinată fin. Spălăm bine prunele și le scurgem. Apoi le spargem în două, îndepărtăm sâmburii și feliem jumătățile de prune în două. Le așezăm în interiorul vaselor ramekin și presărăm scorțișoară peste ele.

Cu 10 minute înainte de a scoate aluatul din congelator pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Scoatem aluatul și îl dăm pe răzătoarea mare. Presărăm răzătura de aluat deasupra prunelor din vase.

Punem vasele cu crumble cu prune și nuci la cuptor și coacem desertul pentru 25-30 de minute, la 180 de grade Celsius.

Lăsăm desertul să se răcească înainte de a ne delecta cu gustul și bogăția de arome din interior.

Spor și poftă bună!