Gătește Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Timp de preparare
60 min
Nivel
complex
Porții
6

Ingrediente
- Pentru chiftele:
- 500 g carne tocată (amestec vită-porc)
- 1 ceapă mică tocată fin
- 2 căței de usturoi zdrobiți
- 1 ou
- 2 linguri pesmet
- sare și piper după gust
- ½ linguriță boia dulce
- 1 linguriță muștar
- 1 lingură pătrunjel tocat
- Pentru piure:
- 800 g cartofi făinoși
- 50 g unt
- 100 ml lapte cald
- sare după gust
- Pentru gratinat:
- 100 g cașcaval ras
- 1 lingură smântână (opțional, pentru un plus de cremozitate)
- puțin unt pentru uns formele
Mod de preparare
Pregătirea chiftelelor.
Într-un bol, se amestecă carnea tocată cu ceapa, usturoiul, oul, pesmetul, muștarul și condimentele.
Se formează chiftele mai mari, compacte, rotunde sau ușor turtite, pentru a fi ușor de învelit ulterior în piure.
Se prăjesc ușor într-o tigaie cu puțin ulei până se rumenesc la exterior, dar fără a le găti complet.
Acest pas ajută să-și păstreze forma la cuptor.
Prepararea piureului.
Se fierb cartofii curățați și tăiați cuburi în apă cu sare.
După fierbere, se scurg și se pasează cu untul și laptele cald până devin cremoși.
Se potrivește gustul cu sare și, opțional, un praf de nucșoară.
Asamblare chiftele în crustă de piure, gratinate cu cașcaval.
Pe o folie alimentară sau în palme, se ia o porție de piure și se aplatizează ușor.
În centru se așază o chiftea și se acoperă cu piureul rămas, modelând o bilă sau un dom compact.
Se pot pune direct într-o tavă unsă cu unt sau în forme individuale ceramice.
Se ung ușor la suprafață cu smântână, apoi se presară cașcaval ras.
Se dau la cuptor preîncălzit la 190°C, timp de 20-25 minute, până când cașcavalul se topește și se formează o crustă rumen-aurie.
Spor și poftă bună!
COMENTARII