Gătește Choux a la creme cu vanilie și frișcă
Timp de preparare
60 min
Nivel
complex
Porții
30
Ingrediente
- Pentru aluat opărit:
- 200 ml apă
- 100 gr unt cu 82% grăsime
- un vârf de linguriță cu sare
- 150 gr făină
- 4 ouă medii
- 1 praf de sare.
- Pentru crema de vanilie:
- 2 ouă
- 500 ml lapte
- 100 gr zahăr
- 50 gr amidon
- 100 gr unt
- 1 linguriță cu extract de vanilie
- 1 praf de sare.
- Pentru crema de frișcă:
- 400 ml smântână pentru frișcă
- 100 gr zahăr pudră
- 100 gr mascarpone
- 1 praf de sare
- zahăr pudră pentru decor.
Mod de preparare
Începem cu prepararea aluatului opărit care necesită mai multe etape. În timp ce aluatul opărit se răcește, putem prepara crema de vanilie și crema de frișcă.
Cum preparăm aluatul opărit pentru choux-uri
Punem într-o cratiță apa, un praf de sare și untul. Așezăm cratița pe flacăra aragazului și o lăsăm până la topirea untului. La primul clocot, micșorăm intensitatea focului la minimum și adăugăm toată făina odată.
Amestecăm intens până când făina se hidratează, absoarbe tot lichidul și rezultă un aluat omogen. Stingem focul și lăsăm aluatul opărit să se răcească. Apoi încorporăm ouăle, pe rând, în aluatul opărit. Dăm aluatul la rece pentru 30 de minute.
După acest interval de timp, pornim cuptorul la 200 de grade Celsius. Tapetăm o tavă cu hârtie de copt. Folosind un săculeț de decorat torturi, cu dui, creăm mici gogoșele în tavă, la distanțe de 2-3 cm unele față de altele.
Punem tava la cuptor și coacem cojile pentru choux a la creme timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius și alte 25-30 de minute la 180 de grade. Nu deschidem ușa cuptorului decât după expirarea timpului.
Preparăm cremele pentru choux a la creme cu vanilie și frișcă
Pentru a prepara crema de vanilie, amestecăm într-o crăticioară oul cu zahărul, sarea, amidonul și turnăm laptele. Omogenizăm bine amestecul și punem crăticioara pe aragaz.
Fierbem crema de vanilie amestecând continuu până când amidonul se hidratează bine. Stingem focul și adăugăm în cremă untul și vanilia.
Pentru crema de frișcă, mixăm smântâna rece până când capătă consistență. Apoi adăugăm zahărul pudră și o mixăm până când capătă fermitate. La final amestecăm crema cu mascarponele și adăugăm un praf de sare pentru intensificarea gustului.
Pentru a umple cojile de choux cu cele două creme, le vom secționa mai întâi pe jumătate. Punem la bază cremă de vanilie, peste aceasta crema de frișcă și așezăm capacele crustelor decupate. Le decorăm cu zahăr pudră și le mai lăsăm la rece 1-2 ore, pentru a se frăgezi cojile.
Spor și poftă bună!
COMENTARII