Gătește Ciolan de porc afumat, cu cimbru și usturoi, la cuptor
Ingrediente
- 4 buc, ciolan de porc afumat
- 6-8 căței de usturoi
- 2 lingurițe cimbru uscat (sau câteva crenguțe de cimbru proaspăt)
- 2 foi de dafin
- 1 lingură boabe de piper
- 1 lingură miere (opțional, pentru glazurare)
- 1 lingură ulei de măsline
- 200 ml vin alb sec
- 500 ml apă sau supă clară
- Sare și piper, după gust.
Mod de preparare
Pregătirea ciolanului.
Spală bucățile de ciolan și șterge-l bine cu un prosop de hârtie. Opțional crestează-le ușor în formă de romburi, fără să tai prea adânc.
Într-un castron, amestecă uleiul de măsline cu cimbrul, sare (dacă este nevoie, verifică cât de sărat este ciolanul), piper și usturoiul pisat. Freacă bine bucățile de ciolan cu acest amestec și lasă-le la marinat timp de 1-2 ore, sau chiar peste noapte, la frigider.
Prepararea la cuptor:
Preîncălzește cuptorul la 180°C. Așază bucățile de ciolan într-o tavă adâncă, adaugă vinul, apa (sau supa), foile de dafin și boabele de piper. Acoperă tava cu folie de aluminiu sau un capac.
Coace deliciosul ciolan de porc afumat timp de 2-2,5 ore, verificând din când în când să nu rămână fără lichid. Dacă este necesar, completează cu apă caldă.
După ce ciolanul este bine pătruns, îndepărtează folia de aluminiu, unge-l cu miere și crește temperatura cuptorului la 200°C. Lasă-l să se rumenească frumos timp de 20-30 de minute.
Scoate bucățile de ciolan din cuptor și lasă-le să se odihnească 10 minute înainte de servire. Servește-l alături de o garnitură de cartofi copți, varză călită sau mămăligă, pentru o masă tradițională desăvârșită.
Pentru un plus de savoare, poți adăuga în tavă câteva legume (morcovi, ceapă, țelină) care să se gătească împreună cu ciolanul, absorbind aromele bogate ale preparatului.
COMENTARII