Rețete de post

Cartofi striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin

Cartofii sunt alimentele la care ne gândim prima dată, când dorim un preparat simplu, gustos și consistent. De data aceasta ne-am gândit la o rețetă de cartofi striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin.

Cartofii copți sunt soluția perfectă pentru atunci când nu avem prea mult timp de stat în bucătărie. Nu mai pierdem timpul să-i curățăm, doar îi spălăm bine și îi așezăm în tavă. Adăugăm sare, condimente și ce mai dorim și îi punem la cuptor.

Cel mai mult preparăm cartofi copți la cuptor primăvara, când apar cartofii noi.

Vedeți aici o rețetă de cartofi noi cu usturoi și cimbrișor

Bineînțeles că se poate prepara și cu cartofi vechi, în lipsa celor noi.

Iar o altă rețetă care ne place mult, este rețeta de cartofi Hasselback sau cartofi acordeon.

Cartofii, indiferent de modul lor de preparare sunt garnitura perfectă alături de o friptură la cuptor sau la grătar. Dar pot fi serviți și simpli, alături de o salată. Sunt delicioși și serviți cu diferite sosuri, cum ar fi sosul tzatziki, sos de brânzeturi, sau cu 1-2 linguri de smântană.

Cum se prepară rețeta de cartofi cartofi striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin

Pentru rețeta de față alegem cartofi de mărime medie, să se pătrundă mai rapid. Adăugăm și usturoi printre cartofi, fie căpățâni întregi și ușor decupate pentru a se degaja aroma, fie căței de usturoi, necurățați, dar ușor striviți.  Adăugăm și crenguțe de rozmarin  care oferă o aromă puternică și plăcută cartofilor. Bineînțeles că se poate înlocui rozmarinul cu cimbru, cu busuioc sau cimbrișor.

Găsiți mai multe rețete de cartofi pe blog, de unde vă puteți inspira atunci când doriți o garnitură simplă și rapidă.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cartofi copți cu usturoi și rozmarin.

Tavă cu Cartofi striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin

Gătește Cartofi striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin

Timp de preparare

60 min

Porții

8

Tavă cu Cartofi striviți la cuptor, cu usturoi și rozmarin

Ingrediente

  • 1 kg cartofi albi, de mărime medie
  • sare și piper
  • ulei de măsline
  • crenguțe de rozmarin
  • 1-2 căpățâni de usturoi

Mod de preparare

Spălăm bine cartofii și îi punem la fiert în apă cât să fie bine acoperiți. Nu îi lăsăm să fiarbă decât până când se pătrund ușor.

Îi scurgem, îi lăsăm să se tempereze puțin, îi ștergem cu prosoape de hârtie și îi ungem cu ulei de măsline.

Așezăm cartofi unși în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt și îi strivim ușor presându-i cu un tocător de lemn. Presărăm sare peste ei și piper.

Tăiem căpățâna de usturoi transversal, pe jumătate. Așezăm jumătățile cu partea decupată în sus, printre cartofi. Presărăm și crenguțe de rozmarin printre ei și acoperim tava cu hârtie de copt.

O punem la cuptor pentru 30-40 de minute, la 200 de grade Celsius. Copți sub hârtia de copt, cartofii se vor pătrunde cu aromele de usturoi și rozmarin. Îi mai lăsăm 10 minute și fără hârtie de copt, pentru a deveni și ușor crocanți.

Putem servi cartofii copți cu smântână, cu sos de iaurt, de brânzeturi, sau cu o salată proaspătă. Merg de minune și cu murături.