Gătește Ciorbă de roșii cu găluște de griș
Timp de preparare
45 min
Nivel
mediu
Porții
8
Ingrediente
- 1 kg roșii de grădină
- 1 ceapă mare
- 1 cățel de usturoi
- 1 ardei gras, roșu
- 1 lingură de ulei
- sare și piper
- 2 l apă
- 1 legătură de leuștean
- Pentru găluște:
- 3 ouă medii
- 9 linguri mai cu vârf de griș
- sare și piper
Mod de preparare
Mai întâi punem un vas cu cei 2 litri de apă la fiert. Când apa începe să fiarbă, adăugăm o linguriță de sare și amestecăm până aceasta se dizolvă.
Spălăm bine roșiile și le opărim în apa care fierbe, pentru 1 minut.
Le lăsăm la temperat, le decojim și le tocăm, îndepărtându-le cotoarele.
Pregătim compoziția pentru găluște care trebuie să stea la odihnit 20 de minute, pentru a se hidrata grișul. Este bine să pregătim compoziția dinainte și lăsată 20, chiar 30 de minute la odihnit. Astfel vom vedea și dacă este suficient grișul pe care l-am pus.
Amestecăm bine ouăle cu sare și piper, apoi adăugăm grișul. Eu pun 3 linguri mai cu vârf la un ou. Însă, testez prima gălușcă și dacă se împrăștie prin ciorbă, mai adaug griș. Cantitățile pentru găluște nu sunt fixe, depin de tipul grișului, dar și de ouă.
Punem uleiul la încins și adăugăm ceapa tocată solzișori. O călim ușor, doar pentru a-și accentua gustul dulceag. Adăugăm și un cățel de usturoi tocat rondele.
Nu lăsăm ceapa la călit mai mult de 1 minut și o stropim cu apă fierbinte ca să nu prindă gust de prăjeală.
Adăugăm ardeiul curățat și tocat în cuburi mici, îl amestecăm cu ceapa pentru 1 minut, apoi adăugăm roșiile. Le lăsăm să fiarbă împreună cu ceapa și ardeiul până se reduc puțin, apoi completăm cu apa fierbinte.
Lăsăm ciorba să fiarbă aproximativ 20 de minute, apoi adăugăm găluștele, pe care le porționăm cu lingura. Mai întâi umezim lingura în supă, apoi luăm din compoziție și o scufundăm în supa care fierbe.
Lăsăm găluștele să fiarbă până se ridică la suprafață. Pentru a ne asigura că ies fragede, le mai stropim cu apă rece după ce s-au ridicat la suprafață. Apoi le întoarcem pe partea cealaltă și le mai stropim odată.
Potrivim gustul ciorbei cu sare și piper, iar înainte de stingerea focului, cu 5 minute, adăugăm leușteanul tocat mărunt.
Ciorba de roșii cu găluște este tare gustoasă, atât caldă, cât și rece. Se poate aromatiza, după preferințe, cu cimbru sau busuioc. Noi am preferat-o simplă.
Spor și poftă bună!
COMENTARII