Ciorbe / Supe

Ciorbă de roșii cu găluște de griș

Una dintre ciorbele adorate vara este această minunată Ciorbă de roșii cu găluște de griș pe care o preparăm aproape săptămânal.

Este delicioasă și foarte sățioasă, nu necesită pâine și nici altceva nu-ți mai dorești la masă.

Găluștele de griș sunt destul de consistente și țin loc de pâine. Iar ciorba, preparată cu multe roșii de grădină, bine coapte are un gust acrișor, perfect pentru o zi de vară.

Tot din categoria rețetelor de ciorbă de vară cu roșii, mai pregătim destul de des și:

Rețeta Ciorbă de roșii cu tăiței de casă

Rețeta Supă cremă de roșii cu dovlecel

Dar nu numai în supe și ciorbe ne plac roșiile ci și în alte preparate cum ar fi sosurile.

De salate nici nu s-ar pune problema că nu ne plac.

Atunci când roșiile sunt din grădină, nu au cum să nu iasă gustoase preparatele.

* Nu uitați că vă aștept zilnic cu multe rețete, idei noi și multe alte noutăți și pe pagina de facebook 

* De asemenea, va puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel

Iar pe grup veți putea încarca rețetele voastre cu preparate inspirate de pe blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

 

Ciorbă de roșii cu găluște de griș

Gătește Ciorbă de roșii cu găluște de griș

Timp de preparare

45 min

Nivel

mediu

Porții

8

Ciorbă de roșii cu găluște de griș

Ingrediente

  • 1 kg roșii de grădină
  • 1 ceapă mare
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 ardei gras, roșu
  • 1 lingură de ulei
  • sare și piper
  • 2 l apă
  • 1 legătură de leuștean
  • Pentru găluște:
  • 3 ouă medii
  • 9 linguri mai cu vârf de griș
  • sare și piper

Mod de preparare

Mai întâi punem un vas cu cei 2 litri de apă la fiert. Când apa începe să fiarbă, adăugăm o linguriță de sare și amestecăm până aceasta se dizolvă.

Spălăm bine roșiile și le opărim în apa care fierbe, pentru 1 minut.

Le lăsăm la temperat, le decojim și le tocăm, îndepărtându-le cotoarele.

Pregătim compoziția pentru găluște care trebuie să stea la odihnit 20 de minute, pentru a se hidrata grișul. Este bine să pregătim compoziția dinainte și lăsată 20, chiar 30 de minute la odihnit. Astfel vom vedea și dacă este suficient grișul pe care l-am pus.

Amestecăm bine ouăle cu sare și piper, apoi adăugăm grișul. Eu pun 3 linguri mai cu vârf la un ou. Însă, testez prima gălușcă și dacă se împrăștie prin ciorbă, mai adaug griș. Cantitățile pentru găluște nu sunt fixe, depin de tipul grișului, dar și de ouă.

Punem uleiul la încins și adăugăm ceapa tocată solzișori. O călim ușor, doar pentru a-și accentua gustul dulceag. Adăugăm și un cățel de usturoi tocat rondele.

Nu lăsăm ceapa la călit mai mult de 1 minut și o stropim cu apă fierbinte ca să nu prindă gust de prăjeală.

Adăugăm ardeiul curățat și tocat în cuburi mici, îl amestecăm cu ceapa pentru 1 minut, apoi adăugăm roșiile. Le lăsăm să fiarbă împreună cu ceapa și ardeiul până se reduc puțin, apoi completăm cu apa fierbinte.

Lăsăm ciorba să fiarbă aproximativ 20 de minute, apoi adăugăm găluștele, pe care le porționăm cu lingura. Mai întâi umezim lingura în supă, apoi luăm din compoziție și o scufundăm în supa care fierbe.

Lăsăm găluștele să fiarbă până se ridică la suprafață. Pentru a ne asigura că ies fragede, le mai stropim cu apă rece după ce s-au ridicat la suprafață. Apoi le întoarcem pe partea cealaltă și le mai stropim odată.

Potrivim gustul ciorbei cu sare și piper, iar înainte de stingerea focului, cu 5 minute, adăugăm leușteanul tocat mărunt.

Ciorba de roșii cu găluște este tare gustoasă, atât caldă, cât și rece. Se poate aromatiza, după preferințe, cu cimbru sau busuioc. Noi am preferat-o simplă.

Spor și poftă bună!