Ciorbe / Supe

Ciorbă de varză dulce cu cârnați

Una dintre ciorbele cu care ne răsfățăm la mesele de prânz, mai ales toamna, este această ciorbă de varză dulce cu cârnați. Este foarte gustoasă și foarte consistentă, nu mai avem nevoie de altceva la masă.

Rețeta este puțin diferită față de cea de ciorbă ardelenească de varză cu afumătură. Și pe aceea o preparăm destul de des, de cum apare varza albă în grădină. Preparăm aceste ciorbe mai mult în sezonul rece pentru că sunt foarte consistente. Vara preferăm ciorbele și supele simple de legume.

Iar mai târziu când este gata și varza murată, ne place să preparăm rețeta de ciorbă de varză murată cu ciolan afumat. Este inspirată după rețeta din bucătăria nemțească – Krautsuppe. Este una dintre cele mai gustoase ciorbe din sezonul rece. Varza acră se combină cu carne afumată și legumele proaspete, dar și un sos de smântână cu gălbenușuri de ou și usturoi oferind o armonie senzațională de gusturi.

Cum se prepară rețeta de ciorbă de varză dulce cu cârnați

Pentru rețeta de față se trag mai întâi cârnații la tigaie, tăiați în rondele. Puteți pune orice tip de cârnați preferați. Buni sunt și cei afumați, dar și cei proaspeți.

Separat se prepară un sos cu ceapă, făină și nucșoară care se diluează cu supă de legume.  Varza și cartofii nu lipsesc din ciorbă, dar nici câteva grame de boabe de fasole verde din conservă. O combinație de gusturi și arome care cuceresc orice gurmand.

Dacă vă plac astfel de ciorbe cu combinații interesante de ingrediente, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de ciorbă de varză dulce cu cârnați.

Două porții de ciorbă de varză dulce cu cârnați în farfurii albe, adânci

Gătește Ciorbă de varză dulce cu cârnați

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

8

Două porții de ciorbă de varză dulce cu cârnați în farfurii albe, adânci

Ingrediente

  • 1 kg de varză albă
  • 3 cartofi
  • 150 gr boabe de fasole roșie, din conservă
  • 500 gr cârnați proaspeți
  • 50 ml ulei vegetal 
  • Pentru supă de legume:
  • 1-2 morcovi
  • 1/2 rădăcină de țelină
  • 1 păstârnac
  • 1 ceapă
  • 400 gr roșii cuburi în suc de roșii
  • sare și piper după gust
  • Pentru sos:
  • 1 ceapă
  • 50 gr făină
  • 50 gr unt
  • 1 linguriță cu nucșoară
  • 1 linguriță cu boia de ardei
  • 400 gr smântână pentru gătit cu 32% grăsime
  • sare și piper

Mod de preparare

Începem cu prepararea unei supe dintr-o ceapă, 1-2 morcovi, țelină, păstârnac și roșii. O preparăm ca pe o supă normală, dar legumele nu le vom adăuga în ciorba de varză. Supa o vom strecura.

Când avem supa gata, putem prepara cârnații pe care îi tăiem în rondele și îi tragem la tigaie în ulei încins.

Într-o crăticioară, punem puțin din uleiul de la cârnați și topim untul. Apoi adăugăm ceapa și usturoiul, tocate mărunt. Le călim până când se deschid la culoare și își degaje aromele. Apoi adăugăm făina și amestecăm intens ca la sosul bechamel. Adăugăm nucșoara și boiaua de ardei, apoi turnăm puțin câte puțin din supa fiartă, în timp ce amestecăm.

Adăugăm, pe rând, varza tocată în franjuri, cartofii curățați și tocați în cuburi, boabele de fasole roșie și cârnații trași la la tigaie.

Fierbem ciorba până când toate ingredientele sunt pătrunse și și-au lăsat aromele. Potrivim gustul cu sare și piper, iar spre final de fierbere, opțional, putem adăuga smântână de gătit.

Servim delicioasa ciorbă de varză dulce cu cârnați decorată cu pătrunjel verde, pentru un plus de prospețime și aromă.

Este o rețetă mai complexă, dar merită din plin preparată.

Spor și poftă bună!