Dulciuri

Clătite cu banane și bezea

Că ne plac clătitele nu-i un secret, dar aceste clătite cu banane și bezea sunt senzaționale atât ca gust cât și ca aspect.

Preparăm clătite foarte des, simple, pe care le umplem cu cremă de ciocolată( Finetti sau Nutella), sau cu dulceața preferată. De câte ori ne rămân și pentru a doua zi le umplem cu diferite ingrediente dulci sau sărate.

Un exemplu de clătite sărate puteți descoperi în rețeta de clătite brașovene. Este o rețetă din bucătăria lui Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani.

Le umplem deseori cu brânză dulce sau sărată și le dăm la cuptor.

Vedeți aici o rețetă de budincă de clătite cu brânză dulce. Budinca aceasta poate fi garnisită și cu bezea, ca în rețeta de față. Vedeți aici și o rețetă de clătite bănățene, garnisite cu bezea.

Iar preferatele tuturor sunt clătitele cu ciocolată și banane. Acestea se cer cel mai des preparate. Sunt din aluat cu ciocolată, umplute cu cremă de ciocolată și banane. Sunt și delicioase și spectaculoase.

Cum se prepară rețeta de clătite cu banane și bezea

 

Clătitele din rețeta actuală se prepară în modul clasic. Apoi se umplu cu banane ușor caramelizate. Se așază în vase ramekin, sau vase dreptunghiulare, se glazurează cu bezea și se dau la cuptor. Nu se lasă decât până când se colorează ușor bezeaua. Sunt foarte gustoase și cuceresc instant pe oricine adoră deserturile.

Preparați-le și vă veți convinge!

Și dacă mai doriți rețete interesante de clătite, atât dulci cât și sărate, găsiți pe blog mai multe rețete de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de clătite cu banane și bezea.

Clătite cu banane și bezea în vase ramekin

Gătește Clătite cu banane și bezea

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

6

Clătite cu banane și bezea pe un platou și în vase ramekin

Ingrediente

  • Aluat pentru 20 de clătite de 25 cm:
  • 3 ouă
  • 700 ml lapte
  • 300 ml apă minerală
  • 350 gr făină
  • 1 praf de sare
  • 50 gr zahăr
  • 16 ml esență de vanilie( 2 fiole)
  • puțin ulei pentru uns tigaia
  • Pentru umplutura de banane:
  • banane
  • 100 gr de zahăr
  • 50 gr de unt
  • 3 gălbenușuri
  • 250 ml de smântână pentru frișcă, neîndulcită
  • 1/2 linguriță cu sare
  • fulgi de migdale pentru decor
  • Pentru bezea:
  • 3 albușuri
  • 1 praf de sare
  • 100 gr de zahăr
  • sucul de la 1/2 lămâie

Mod de preparare

Pregătim mai întâi aluatul de clătite în cel mai clasic mod.

Amestecăm ouăle cu un praf de sare și zahărul până își sporesc volumul. Adăugăm laptele, esența, apoi făina și omogenizăm aluatul. Diluăm aluatul de clătite cu apa minerală. Apa minerală are rolul de a le face mai pufoase.

Lăsăm aluatul să se odihnească 10 minute, apoi coacem clătitele în tigaia antiaderentă, unsă ușor cu ulei, pentru a da un plus de culoare clătitelor.

Pentru umplutură preparăm un sos caramel sărat, în care adăugăm și gălbenușurile, doar dacă nu le folosim la alte preparate. De exemplu, ar putea fi incluse în aluatul pentru clătite.

Caramelizăm zahărul într-o crăticioară, la foc mic spre mediu. Amestecăm cu o spatulă să nu se ardă. Când zahărul este diluat adăugăm untul și amestecăm până când se topește. Amestecăm bine gălbenușurile cu smântâna și adăugăm acest amestec, treptat, peste caramelul din crăticioară. Amestecăm continuu pentru omogenizare timp de 4-5 minute dacă dorim un sos mai fluid și 7-8 minute, dacă dorim un sos mai consistent.

Lăsăm sosul să se tempereze și trecem bananele decojite prin el, apoi umplem clătitele cu ele.

Așezăm clătitele în vase, le ungem ușor cu sos caramel și presărăm fulgi de migdale peste ele. Putem să le coacem și în acest stadiu, fără a mai adăuga bezea. Le dăm la cuptorul încălzit la 200 de grade Celsius pentru 5-6 minute, atât cât să se rumenească ușor fulgii de migdale.

Pentru bezea, batem albușurile presărate cu sare până când capătă consistență, apoi adăugăm treptat, zahărul și sucul de lămâie.

Întindem frumos bezeaua peste clătitele din vase, folosind un posh cu dui stelat. Dăm vasele la cuptor și coacem clătitele pentru 6-8 minute, la 200 de grade Celsius, sau până când bezeaua este rumenită la suprafață.

Sunt delicioase aceste clătite cu banane și bezea, merită preparate când se anunță prietenii în vizită.