Gătește Clătite cu banane și bezea
Timp de preparare
30 min
Nivel
mediu
Porții
6
Ingrediente
- Aluat pentru 20 de clătite de 25 cm:
- 3 ouă
- 700 ml lapte
- 300 ml apă minerală
- 350 gr făină
- 1 praf de sare
- 50 gr zahăr
- 16 ml esență de vanilie( 2 fiole)
- puțin ulei pentru uns tigaia
- Pentru umplutura de banane:
- banane
- 100 gr de zahăr
- 50 gr de unt
- 3 gălbenușuri
- 250 ml de smântână pentru frișcă, neîndulcită
- 1/2 linguriță cu sare
- fulgi de migdale pentru decor
- Pentru bezea:
- 3 albușuri
- 1 praf de sare
- 100 gr de zahăr
- sucul de la 1/2 lămâie
Mod de preparare
Pregătim mai întâi aluatul de clătite în cel mai clasic mod.
Amestecăm ouăle cu un praf de sare și zahărul până își sporesc volumul. Adăugăm laptele, esența, apoi făina și omogenizăm aluatul. Diluăm aluatul de clătite cu apa minerală. Apa minerală are rolul de a le face mai pufoase.
Lăsăm aluatul să se odihnească 10 minute, apoi coacem clătitele în tigaia antiaderentă, unsă ușor cu ulei, pentru a da un plus de culoare clătitelor.
Pentru umplutură preparăm un sos caramel sărat, în care adăugăm și gălbenușurile, doar dacă nu le folosim la alte preparate. De exemplu, ar putea fi incluse în aluatul pentru clătite.
Caramelizăm zahărul într-o crăticioară, la foc mic spre mediu. Amestecăm cu o spatulă să nu se ardă. Când zahărul este diluat adăugăm untul și amestecăm până când se topește. Amestecăm bine gălbenușurile cu smântâna și adăugăm acest amestec, treptat, peste caramelul din crăticioară. Amestecăm continuu pentru omogenizare timp de 4-5 minute dacă dorim un sos mai fluid și 7-8 minute, dacă dorim un sos mai consistent.
Lăsăm sosul să se tempereze și trecem bananele decojite prin el, apoi umplem clătitele cu ele.
Așezăm clătitele în vase, le ungem ușor cu sos caramel și presărăm fulgi de migdale peste ele. Putem să le coacem și în acest stadiu, fără a mai adăuga bezea. Le dăm la cuptorul încălzit la 200 de grade Celsius pentru 5-6 minute, atât cât să se rumenească ușor fulgii de migdale.
Pentru bezea, batem albușurile presărate cu sare până când capătă consistență, apoi adăugăm treptat, zahărul și sucul de lămâie.
Întindem frumos bezeaua peste clătitele din vase, folosind un posh cu dui stelat. Dăm vasele la cuptor și coacem clătitele pentru 6-8 minute, la 200 de grade Celsius, sau până când bezeaua este rumenită la suprafață.
Sunt delicioase aceste clătite cu banane și bezea, merită preparate când se anunță prietenii în vizită.
COMENTARII