Chifteluțe / Carne tocată

Clătite brașovene cu carne și ciuperci

Cu toții adorăm clătitele la desert, dar sunt delicioase și în varianta sărată, iar Vlăduț, bucătarul matinalului ”Neatza cu Răzvan și Dani” are o rețetă pur și simplu minunată de clătite brașovene cu carne și ciuperci.

Clătitele sunt moi, umplutura gustoasă, însă scufundate într-un sos de roșii aromat și servite cu smântână sunt absolut delicioase.

Pentru umplutură poate opta fiecare la combinația dorită de carne sau legume. Iar sosul de roșii se condimentează după propriul gust.

Găsiți pe blog o rețetă de sos de roșii pentru paste și pizza, care merge de minute și la aceste clătite.

Iar o rețetă de clătite mai interesantă, de pe blog, este rețeta de clătite aperitiv din piure de cartofi cu brânzeturi. Este perfectă a fi preparată atunci când ne rămâne piure de cartofi pentru a doua zi. Clătitele se pot umple cu brânzeturi sărate, ca în rețeta de față, dar și cu legume, sau carne.

Cum se prepară rețeta de clătite brașovene cu carne și ciuperci

Pentru rețeta clătitelor brașovene se prepară câteva clătite dintr-un aluat clasic. Se umplu cu o combinație de carne tocată și ciuperci, gătită, în prealabil. Se servesc cu un delicios sos de roșii, dar și cu 1-2 linguri de smântână. Sunt foarte gustoase și pot constitui baza unei mese principale din zi.

Mai găsiți pe blog și alte rețete din bucătăria lui Vlăduț, toate gustoase și interesante.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de clătite brașovene cu carne și ciuperci.

Două clătite brașovene cu carne și ciuperci în sos de roșii

Gătește Clătite brașovene cu carne și ciuperci

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

8

Două clătite brașovene cu carne și ciuperci în sos de roșii

Ingrediente

  • Pentru aluat de clătite:
  • 4-5 ouă
  • 300 ml lapte
  • 500 ml apă minerală
  • 300-350 gr făină
  • 1 lingură de sos pesto
  • sare și piper
  • Pentru umplutura de carne și ciuperci:
  • 500 gr carne tocată
  • 250 gr ciuperci champignon
  • 1 ceapă
  • sare și piper
  • 1 linguriță pastă de ardei iute
  • boia iute
  • 1 foaie de dafin
  • 1 lingură de ulei
  • Pentru sos de roșii:
  • 800 gr pastă de roșii
  • 1 ceașcă de apă, sau supă
  • sare și piper
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 1 foaie de dafin
  • 1 linguriță de zahăr
  • Pentru servit:
  • brânză telemea
  • pătrunjel verde
  • smântână

Mod de preparare

Începem cu pregătirea aluatului pentru clătite.

Într-un bol, amestecăm ouăle cu un praf de sare, apoi cu sosul pesto și laptele rece. În loc de sos pesto, dacă nu avem, putem pune verdeață tocată: pătrunjel, busuioc, mărar, etc. Omogenizăm amestecul și încorporăm făina. La final, potrivim consistența aluatului cu apă minerală.

Aluatul de clătite se lasă la odihnit 10-15 minute. Apoi, se coc clătitele într-o tigaie cu diametrul mai mare, unsă cu puțin ulei.

În timp ce aluatul de clătite se odihnește, preparăm umplutură de carne cu ciuperci.

Mai întâi călim o ceapă tocată mărunt în puțin ulei încins. Adăugăm ciupercile tocate și peste un timp, carnea tocată. Le amestecăm bine și le lăsăm la preparat până când se evaporă lichidul lăsat de ciuperci, iar carnea este bine pătrunsă. Presărăm sare, piper și boia de ardei iute. Adăugăm și o foaie de dafin, dar și puțină pastă de ardei iute. La final,  adăugăm pătrunjel verde, tocat.

Tot în același timp, preparăm și sosul de roșii.

Trecem pasta de roșii prin sită, apoi o punem la fiert cu puțin ulei de măsline. Adăugăm și o ceașcă de apă și fierbem sosul până scade consistent. Îl condimentăm cu sare, piper, o foaie de dafin. Adăugăm și puțin zahăr, pentru a regla aciditatea roșiilor.

Clătitele se umplu cu câte două linguri din amestecul de carne tocată și ciuperci, se împăturesc ca sarmalele și se scufundă în sosul de roșii delicios.

Se servesc cu smântână, puțină brânză răzuită deasupra și decorate cu pătrunjel verde tocat.

Sunt delicioase și se cer repetate.