Deserturi de post

Clătite marocane cu griș. Baghrir

Din categoria deserturilor de post, simple, rapide și foarte gustoase, azi avem o rețetă de clătite marocane cu griș cunoscute sub denumirea Baghrir.

Le mai întâlnim și sub denumirea de clătite  cu o mie de găuri. Sunt clătite de post cu aspect de fagure, care merg preparate și ca desert, dar și ca aperitiv. Au o textură umedă, dar pufoasă de la atâtea găuri formate la suprafață.

Sunt gustoase servite cu miere, atât calde cât și reci. Nu se usucă precum clătitele clasice, rămân moi și proaspete 2-3 zile.

Tot din categoria clătitelor de post, mai găsiți pe blog și o rețetă de clătite de post cu sirop natural de fructe. Siropul natural de fructe fie îl aveți deja în cămară, preparat de toamna, fie îl preparați pe loc cu ajutorul unui blender, sau a unui storcător. La fel de bine puteți folosi compot de fructe și puteți trece pulpa fructelor prin sită.

Cum se prepară rețeta de clătite marocane cu griș

Pentru a prepara aluatul de clătite cu 1000 de găuri, se folosește un amestec de griș cu făină, în proporție aproximativă de 2:1. Iar pentru realizarea acelui efect de fagure, se adaugă doi agenți de creștere: drojdie uscată și praf de copt. O altă deosebire între clătitele clasice, sau clătitele americane și cele marocane, este că acestea din urmă nu se rumenesc decât pe o parte.

Sunt delicioase, merită preparate atât în variantă dulce cât și sărată. Sunt ideale de servit la mic dejun.

Și pentru că se apropie cu pași grăbiți postul Crăciunului, găsiți pe blog mai multe rețete de deserturi de post.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de clătite marocane cu griș.

Clătite marocane cu griș, servite cu ceai și dulceață

Gătește Clătite marocane cu griș. Baghrir

Timp de preparare

30 min

Nivel

ușor

Porții

12

Clătite marocane cu griș, una îndoită, pe o farfurie

Ingrediente

  • 750 ml de apă călduță
  • 300 gr de griș cu granulație fină
  • 150 gr de făină
  • 10 gr de drojdie uscată
  • 7 gr de praf de copt
  • 30 gr de zahăr
  • 1 vârf de linguriță cu sare
  • 1 plic de zahăr vanilinat sau esență de vanilie

Mod de preparare

Pentru a prepara rețeta de clătite marocane cu griș, denumite Baghrir, sau clătite cu 1000 de găuri, începem cu pregătirea drojdiei, ca pentru orice aluat dospit. Punem drojdia cu o linguriță de zahăr într-un bol, turnăm 150 de apă călduță și amestecăm bine până când granulele de zahăr sunt dizolvate. Lăsăm drojdia să se activeze 10-12 minute, acoperind bolul.

În recipientul unui blender electric, sau în bolul mixerului amestecăm făina cu grișul, sarea, și praful de copt. Le amestecăm cât mai bine, apoi turnăm apa călduță în care dizolvăm zahărul și vanilia. Pornim blenderul și amestecăm bine ingredientele până obținem un aluat fin, fără cocoloașe și cursiv. Adăugăm drojdia dezvoltată și din nou amestecăm.

Lăsăm aluatul să se dezvolte 10-15 minute.

Apoi turnăm câte un strat subțire în tigaia încinsă. Nu ungem tigaia cu grăsime pentru a nu influența culoarea clătitelor.

Punem câte două polonice de aluat într-o tigaie de 28 cm diametrul, dacă le dorim mari, sau doar un polonic și lăsăm aluatul să se întindă singur în tigaie. Nu rotim tigaia ca  la clătitele clasice pentru a nu ieși foarte subțiri clătitele.

Sunt delicioase și au un aspect interesant. Încercați-le și vă veți convinge!