Dulciuri

Cobbler cu rubarbă, căpșuni și migdale

Un cobbler cu rubarbă, căpșuni și migdale este unul dintre acele deserturi care adună gusturile primăverii într-un singur vas cald, rustic și parfumat. Rubarba acrișoară, căpșunile dulci și migdalele crocante se reunesc sub un strat fraged. Este reconfortant, simplu, dar impresionant. Este ideal servit cu înghețată de vanilie sau frișcă.

Cobbler-ul este un desert rustic, cu tradiție adânc înrădăcinată în cultura culinară americană, dar care a cucerit gusturile multora și în Europa. Este un desert copt având la bază un strat generos de fructe (de obicei de sezon). Peste fructe se așază grămăjoare de aluat moale, asemănător biscuiților sau unei prăjituri rustice. La coacere, fructele fierb în sucul propriu, formând un sos dens și parfumat, iar aluatul de deasupra capătă o crustă rumenă, ușor crocantă la exterior și fragedă în interior.

Spre deosebire de plăcinte clasice, cobbler-ul nu are crusta de jos. Fructele sunt puse direct în vasul de copt, iar aluatul este adăugat deasupra, de obicei sub formă de linguri de compoziție neregulată. De aici și aspectul „nefinisat”, dar extrem de apetisant.

Denumirea de „cobbler” provine cel mai probabil de la cuvântul englezesc „cobble”, care înseamnă pietriș sau piatră cubică. Acesta face referire la aspectul neregulat și „bulgăros” al stratului superior de aluat, care seamănă cu pietrele cubice de pe drumurile vechi.

Despre rețeta de cobbler cu rubarbă, căpșuni și migdale

Acest cobbler îți oferă o simfonie de arome. Rubarba aduce o aciditate tonică și vegetală. Căpșunile oferă dulceață și parfum, iar migdalele adaugă o notă crocantă și ușor prăjită.

Fructele formează un strat suculent și ușor legat. Acesta clocotește la marginea vasului, acoperit de o „pătură” de aluat pufos și auriu. Acesta este undeva între biscuiți americani și pandișpan. Este un desert rustic, cu aspect imperfect, dar cu suflet de sărbătoare.

Pentru a prepara o astfel de prăjitură și mai târziu, pregătim compot de rubarbă cu căpșuni – vezi aici rețeta. Doar vom scurge fructele de sirop și le adăugăm în vasul pentru preparat cobbler.

Tor din categoria deserturilor cu rubarbă mai poți încerca și rețeta de pandișpan cu rubarbă și bezea. Este o prăjitură cu o combinație de texturi deosebite, gust delicios și aspect spectaculos.

Iar din categoria deserturilor cu căpșuni, îți recomand să încerci rețeta de cremșnit cu căpșuni feliate în cremă.

Mai jos poți urmări rețeta detaliată pentru cobbler cu rubarbă, căpșuni și migdale.

Cobbler cu căpșuni și rubarbă în vas și în lingură

Gătește Cobbler cu rubarbă, căpșuni și migdale

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

8

Cobbler cu rubarbă, căpșuni și migdale în vas și în lingură

Ingrediente

  • Pentru stratul de fructe:
  • 300 g rubarbă (tăiată în bucăți de 1 cm)
  • 300 g căpșuni, tăiate în jumătăți sau sferturi
  • 100–120 g zahăr (ajustează după cât de acră e rubarba)
  • 1 lingură amidon (sau făină)
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță zeamă de lămâie (opțional).
  • Pentru toppingul de aluat:
  • 120 g făină albă
  • 40 g făină de migdale (sau migdale măcinate fin)
  • 50 g zahăr
  • 1 linguriță praf de copt
  • un praf de sare
  • 60 g unt rece, tăiat cubulețe
  • 120 ml lapte rece (sau lapte vegetal)
  • 1 linguriță extract de migdale (opțional).
  • Pentru decor:
  • Fulgi de migdale
  • Zahăr pentru presărat deasupra.

Mod de preparare

Începe cu pregătirea fructelor.

Amestecă într-un bol rubarba, căpșunile, zahărul, amidonul, vanilia și zeama de lămâie. Pune compoziția într-un vas ceramic (de cca 20×25 cm) sau în forme individuale ramekin.

Lasă vasul deoparte 10–15 minute, timp în care fructele vor începe să lase sirop.

Urmează prepararea topping-ului.

Într-un bol, amestecă făina, făina de migdale, zahărul, sarea și praful de copt. Adaugă untul rece și frământă cu vârfurile degetelor până obții un aspect nisipos cu bucățele mici de unt. Adaugă laptele și extractul de migdale și amestecă ușor până se formează un aluat moale, ușor lipicios. Nu frământa excesiv.

Asamblare și coacere cobbler cu rubarbă, căpșuni și migdale

Cu o lingură, pune grămăjoare de aluat peste fructe – nu trebuie să acoperi complet stratul de jos; lasă spații între ele, aluatul va crește și se va întinde.

Presară deasupra fulgi de migdale și puțin zahăr brun pentru un aspect caramelizat.

Coace cobbler-ul în cuptorul preîncălzit la 180°C (cuptor static) timp de 35–40 de minute, sau până când aluatul este rumen, iar fructele clocotesc pe margini.

Lasă desertul să se răcească 15–20 de minute înainte de servire – va fi mai legat, dar tot suculent.

Servește-l cald sau la temperatura camerei, simplu sau cu înghețată de vanilie, frișcă bătută sau iaurt grecesc pentru o variantă ușor acrișoară.

Este un desert reconfortant, ideal pentru o după-amiază leneșă de primăvară sau început de vară. Se face ușor, arată ca dintr-o carte de povești și aduce zâmbete la fiecare lingură.

Spor și poftă bună!