Pâine / Pizza

Colaci de casă împletiți și chifle

Am preparat, special pentru împărțit de sâmbăta moșilor de vară, acești Colaci de casă împletiți și chifle din cel mai simplu aluat de pâine.

Fără lapte, fără a unge aluatul cu ou, exact așa cum este pâinea obișnuită, doar am presărat puțin susan pe deasupra.

Este o rețetă de colaci tocmai bună de preparat și în perioadele de post.

Miezul este pufos, dar dens în același timp, iar coaja crocantă și rumenită exact cât trebuie.

Am folosit făină naturală, achiziționată direct de la moară, fără alte adaosuri.

Este făina care m-a cucerit deplin și pe care o folosesc la toate aluaturile.

Și cozonacii ies foarte bine cu această făină, la fel și blaturile pentru prăjituri.

Diferența între această făină și cea din comerț, cu aditivi, este că aluaturile înglobează cantitate mai mare. Cel puțin eu așa am constatat.

Dar este mai sănătoasă și mai ieftină.

Vedeți și: Rețeta de colaci împletiți, cu lapte în aluat și unși cu ou

Și am pus la acești colaci de casă împletiți și chifle, aproximativ 300 gr de aluat, dar fiecare îi face cât consideră de mari sau mici.

Am zis că dacă îi împart să fie destul de mari, că așa le stă bine.

Găsiți pe blog mai multe Rețete de pâine cu și fără drojdie și din mai multe tipuri de făină.

Colaci de casă împletiți și chifle

Gătește Colaci de casă împletiți și chifle

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

9

Colaci de casă împletiți și chifle

Ingrediente

  • 1750 gr făină
  • 20 gr drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • 850 ml apă caldă
  • 150 ml ulei
  • 1 lingură sare grunjoasă
  • Extra:
  • 2 linguri apă
  • 1 linguriță făină
  • semințe de susan

Mod de preparare

Mai întâi, ca la orice aluat, cernem făina într-un vas încăpător și o lăsăm la temperatura camerei 30-40 de minute. Apoi o amestecăm cu sarea și o mai cernem odată.

Facem o adâncitură la mijlocul făinii și punem acolo drojdia cu zahărul. Adăugăm puțină apă caldă și amestecăm drojdia cu zahărul și apa, plus puțină făină. Acoperim vasul și îl lăsăm așa până se activează drojdia și se formează multe bășicuțe deasupra.

Începem să turnăm din apa caldă, alternând cu ulei și încorporăm, treptat, făina. Păstrăm puțin ulei și pentru la final, când vom împleti colacii.

Frământăm un aluat nu foarte ferm, dar nelipicios, mai întâi în vas, apoi pe planșeta înfăinată.

Punem aluatul înapoi în vas, îl acoperim cu ștergare și îl lăsăm la dospit, la loc cald, aproximativ 50 de minute.

Apoi, împărțim aluatul în 9-10 bucăți din care modelăm colaci împletiți și chifle.

Pentru a-i împleti, ne ungem mâinile cu uleiul oprit și formăm rulouri din bucățile de aluat. Din fiecare rulou realizăm împletituri în două, sau în trei, cum le dorim. Important este ca după împletire să modelăm marginile aluatului dedesubt, așa încât să le dăm formă rotundă.

Așezăm colacii împletiți și chiflele în tavă, pe hârtie de copt, la distanțe de 2 cm între ei, să aibă loc să se dezvolte.

Îi mai lăsăm în tavă 15-20 de minute, timp în care pornim cuptorul la 175 de grade.

Amestecăm 2 linguri de apă cu 1 linguriță de făină, iar cu acest amestec ungem colacii și chiflele pe deasupra. Presărăm susanul și dăm tava la cuptor pentru 40 de minute, sau până când colacii împletiți și chiflele se rumenesc frumos.

Amestecul de făină cu apă cu care îi ungem este util pentru a nu se scutura susanul de pe aluat, după coacere.

Colaci de casă împletiți și chifle Colaci de casă împletiți și chifleColaci de casă împletiți și chifle