Dulciuri

Cornete cu cremă de lămâie și aluat foietaj de casă

De pe platourile cu prăjituri festive, nu ne lipsesc și cornetele umplute cu diferite creme. De data aceasta ne-am gândit la o rețetă de cornete cu cremă de lămâie și aluat foietaj de casă. Sunt delicioase și în această combinație!

Atunci când avem mai mult timp de alocat bucătăriei, ne place să preparăm aluaturile în casă. Preparăm aluaturi fragede, aluaturi dospite, aluat pentru foi de plăcintă, dar și aluat foietaj. Chiar dacă acesta necesită mai multe etape de preparare, satisfacția este maximă când știm că este preparat în casă.

Aluatul foietaj îl putem prepara cu o zi înainte, sau mai din timp și îl putem congela precum cel din comerț. La fel procedăm și cu aluatul pentru foi de plăcintă – vedeți aici rețeta.

De multe ori și aluatul dospit îl preparăm de seara și îl păstrăm la rece până a doua zi.

În schimb, aluatul fraged se prepară cel mai rapid, cu acesta nu ne complicăm să-l congelăm. La rece poate sta chiar și câteva zile. Folosim aluatul fraged în special la crustele de tarte, dar și la fursecuri și biscuiți de casă.

Vedeți aici și rețeta clasică pentru aluat de tartă.

Cum preparăm rețeta de cornete cu cremă de lămâie și aluat foietaj de casă

Mai întâi vom prepara aluatul foietaj, care necesită mai mult timp de preparare, dar și un timp de relaxare la rece. Există mai multe rețete pentru aluatul foietaj. Unele sunt mai simple, altele mai complexe. Cea mai complexă este rețeta de aluat franțuzesc folosită la croissante.

Noi vom folosi o rețetă ceva mai simplă. După ce aluatul se relaxează suficient la rece, îl secționăm în fâșii și modelăm cornetele. În timp ce acestea se coc la cuptor, preparăm și crema de lămâie.

Crema de lămâie se prepară în mod clasic, din gălbenușuri cu unt, lapte, făină și coajă și suc de lămâie.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de cornete umplute cu diferite creme, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cornete cu cremă de lămâie și aluat foietaj de casă.

Cornete cu cremă de lămâie și aluat foietaj de casă decorate cu zahăr pudră

Gătește Cornete cu cremă de lămâie și aluat foietaj de casă

Timp de preparare

60 min

Nivel

complex

Porții

20

Cornete cu cremă de lămâie și aluat foietaj de casă pe un platou alb

Ingrediente

 • Pentru frământarea aluatului:
 • 500 gr de făină
 • 50 ml ulei
 • 150 ml apă rece
 • 1 linguriță de oțet
 • 1 vârf de linguriță  cu sare.
 • Pentru uns aluatul:
 • 200 gr unt cu 82 % grăsime
 • 50 gr de faină.
 • Pentru crema de lămâie:
 • 4 gălbenușuri de ouă medii
 • 175 gr zahăr
 • 600 ml lapte
 • coaja și zeama de la o lămâie mare, bio
 • 45 gr amidon
 • 15 gr făină
 • 200 gr unt cu 82% grăsime
 • 1 praf de sare.

Mod de preparare

Vedeți aici pașii de preparare pentru aluatul foietaj

Pentru a prepara cornetele, întindem aluatul în foaie mai subțire și decupăm fâșii din el.

Ungem formele pentru cornete cu unt moale sau cu ulei și rulăm fâșiile de aluat pe ele, ușor petrecute. Le așezăm în tavă, pe hârtie de copt și le coacem pentru 15-20 de minute, la 180 de grade Celsius. Apoi le lăsăm  să se mai răcească și le scoatem de pe formele de copt.

Pentru a prepara crema de lămâie, punem gălbenușurile într-o cratiță. Adăugăm sare peste ele și coaja de lămâie răzuită fin, le amestecăm bine și le lăsăm 2-3 minute așa, pentru a li se intensifica culoarea.

Apoi adăugăm zahărul și amestecăm gălbenușurile cu zahărul, până când obținem o compoziție spumoasă. Adăugăm apoi puțin lapte rece și amidonul amestecat cu făina. Omogenizăm bine compoziția și adăugăm, treptat, restul de lapte fierbinte, amestecând intens pentru omogenizare.

Fierbem crema de lămâie la foc mic spre mediu, amestecând continuu până când capătă textură de budincă. După stingerea focului, acoperim crema cu folie alimentară, la contact, apoi o lăsăm să se răcească. Iar după răcire, încorporăm, treptat, untul moale, ținut la temperatura camerei și zeama de lămâie, mixând energic pentru omogenizare. O transferăm într-un bol și o lăsăm la rece cel puțin 30 de minute, înainte de a o folosi.

Cu această delicioasă cremă umplem cornetele din aluat foietaj și le așezăm pe platouri. Apoi le decorăm cu zahăr pudră.

 

Spor și poftă bună!