Deserturi de post

Cornulețe de post cu cremă de nuci

Cornulețele fac parte din categoria rețetelor cu iz de copilărie, din caietul îngălbenit de vreme. Rețetele de cornulețe sunt versatile, putem prepara aluatul în diferite moduri, dar și umplutura poate varia. De data aceasta avem o rețetă de cornulețe de post cu cremă de nuci, absolut delicioase. Am optat pentru două forme de cornulețe, unele clasice, iar altele în formă de potcoave.

Mai găsiți pe blog și rețeta de cornulețe fragede de post. Este o rețetă cu aluat dospit, comparativ cu rețeta de azi care are aluat fraged, cu praf de copt, dar și puțin bicarbonat. Praful de copt ajută la dezvoltarea aluatului în timpul tratamentului termic. Iar bicarbonatul ajută la frăgezirea aluatului.

Din categoria rețetelor de cornulețe pentru sărbătorile de iarnă vă recomand rețeta de cornulețe cu nucă și vanilie. Sunt foarte simplu de preparat, nu necesită umplutură și sunt foarte fragede.

Iar una dintre cele mai apreciate rețete de cornulețe de pe blog este rețeta de cornulețe țigarete.

Sunt deosebite atât ca formă, dar și din punct de vedere al aluatului. Aluatul este preparat cu untură și smântână fermentată, fără a mai avea nevoie de agenți de creștere.

De ce este deosebită rețeta de cornulețe de post cu cremă de nuci

La rețeta cornulețelor din această postare deosebită este umplutura. Este o cremă de nuci cu scorțișoară și zahăr brun. Este delicioasă, dulce cât trebuie și foarte aromată. Încercați-o nu doar la cornulețe ci și la alte deserturi. Este de senzație!

Dacă și voi adorați cornulețele pe platoul cu fursecuri de sărbători, găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete. Dastați în caseta de căutare cuvântul ”cornulețe” și le veți descoperi.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pepagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de cornulețe de post cu cremă de nuci.

Colaj de poze cu prezentarea celor două tipuri de cornulețe de post cu cremă de nuci

Gătește Cornulețe de post cu cremă de nuci

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

75

Cornulețe de post cu cremă de nuci pe un platou alături de o cană cu cafea și o solniță cu zahăr pudră

Ingrediente

  • Pentru aluat de cornulețe  de post:
  • 600 gr făină;
  • 250 gr apă minerală;
  • 125 gr ulei de floarea soarelui;
  • 1 linguriță cu praf de copt;
  • 1 vârf de linguriță cu bicarbonat de sodiu;
  • 1 lingură de zahăr;
  • 1 linguriță de oțet;
  • 1 vârf de linguriță cu sare.
  • Pentru umplutură:
  • 300 gr miez de nucă;
  • 2 lingurițe pudră de scorțișoară;
  • 100 gr zahăr brun;
  • 100 ml apă;
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.

Mod de preparare

Pentru prepararea aluatului fragede de cornulețe mai întâi trecem făina prin sită, într-un bol și o amestecăm cu praful de copt, zahărul și sarea. Bicarbonatul îl stingem în oțet și îl adăugăm peste amestecul de ingrediente. Turnăm treptat din apa minerală, alternând cu ulei în timp ce amestecăm intens ingredientele. Vom obține un aluat ușor ferm pe care îl împachetăm într-o folie de prospețime și îl lăsăm la odihnit 30 de minute.

Între timp, pregătim compoziția pentru umplutură. Măcinăm nucile bine curățate și le amestecăm într-un bol cu scorțișoara. Amestecăm apa cu zahărul într-un vas și punem vasul pe foc. Fierbem un sirop consistent pe care îl turnăm fierbinte peste nuci. Amestecăm bine nucile cu siropul, apoi acoperim bolul și le lăsăm să se răcească. Nucile se vor hidrata și se vor transforma într-o compoziție cremoasă.

Când aluatul s-a odihnit suficient, iar crema de nuci este răcită, pornim cuptorul la 180 de grade celsius.

Întindem aluatul în foi  de 4-5 mm grosime pe care le decupăm în forme pătrate, micuțe. Luăm câte un pătrat în mână și punem peste el cu o linguriță din crema de nuci. Rulăm aluatul peste cremă, pe diagonală și așezăm cornulețele astfel formate în tava tapetată cu hârtie de copt. Jumătate din cornulețe le asamblăm în mod clasic, jumătate în forme de potcoave, îndoindu-le ușor de la jumătate.

 

Coacem cornulețele pentru 15-20 de minute la 180 de grade Celsius.

Le trecem prin zahăr pudră fierbinți și le așezăm pe platouri.

Sunt absolut delicioase umplute cu cremă de nuci și scorțișoară!