Gătește Cremes cu vanilie și frișcă
Ingrediente
- Pentru bază:
- 500 g aluat foietaj.
- Pentru crema de vanilie:
- 1 litru de lapte
- 6 gălbenușuri
- 200 g zahăr
- 1 praf de sare
- 100 g amidon de porumb
- 1 păstaie de vanilie (sau 2 lingurițe extract de vanilie)
- 200 g unt cu 82% grăsime.
- Pentru frișcă:
- 400 ml frișcă lichidă (minim 30% grăsime)
- 50 g zahăr pudră
- 1 plic zahăr vanilat (opțional).
- Pentru decor:
- zahăr pudră cu aromă de vanilie.
Mod de preparare
Pregătirea aluatului.
Preîncălzește cuptorul la 200°C. Întinde foietajul pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și taie-l în două foi egale. Înțeapă foietajul cu o furculiță din loc în loc, pentru a preveni umflarea excesivă la copt.
Coace foietajul pentru 15-20 de minute sau până devine auriu și crocant. După ce se răcește, taie o foaie în pătrate (aceasta va fi folosită ca strat superior al prăjiturii).
Preparare cremă pentru cremes cu vanilie și frișcă.
Într-un vas, amestecă gălbenușurile cu sarea, zahărul și amidonul până obții o pastă omogenă.
Într-o cratiță, adu laptele la punctul de fierbere, împreună cu semințele și păstaia de vanilie (sau extractul de vanilie).
Toarnă laptele fierbinte, treptat, peste compoziția de gălbenușuri, amestecând intens până la omogenizare.
Pune compoziția înapoi pe foc mic și fierbe-o până se îngroașă, amestecând continuu pentru a evita formarea cocoloașelor (aprox. 10-12 minute).
Lasă crema să se răcească puțin, apoi încorporează 200 gr de unt moale în ea, pentru a- asigura textură cremoasă.
În timp ce crema se răcește bate frișca lichidă cu zahărul pudră și zahărul vanilat până obții o textură fermă.
Montarea cremes-ului.
Peste prima foaie de aluat întinde crema de vanilie răcită. Deasupra cremei de vanilie, adaugă frișca bătută.
Acoperă cu pătratele de foietaj tăiate anterior. Acoperă cu o folie de prospețime deliciosul cremes cu vanilie și frișcă și pune-l la rece pentru 3-4 ore.
Apoi poți presăra zahăr pudră deasupra și porționa.
Spor și poftă bună!
COMENTARII