Dulciuri

Cremșnit cu blat de nucă la interior

Dacă adorați prăjitura Cremșnit și obișnuiți să o preparați acasă, încercați și rețeta de cremșnit cu blat de nucă la interior. Este deosebită și ca gust și ca aspect.

Noi adorăm cremșnitul și preparăm rețeta în mai multe moduri. Ne place și cu aluat special din comerț și cu aluat foietaj, dar și cu aluat preparat în casă.

Vedeți aici rețeta de aluat pentru foi de cremșnit, preparat în casă.

Chiar dacă este mai comod să apelăm la foile din comerț, de cele mai multe ori preparăm și aluatul foietaj în casă. Este diferit de aluatul pentru foi de cremșnit. Este mai laborios, dar merită din plin efortul.

Vedeți aici și rețeta pentru aluat foietaj preparat în casă. Acest aluat îl folosim și la croissante, dar și la alte preparate sărate.

Chiar și aluatul pentru foi de plăcinte îl preparăm deseori în casă – vedeți aici rețeta.

Cum se prepară rețeta de Cremșnit cu blat de nucă la interior

Indiferent că apelăm la foile din comerț sau la cele preparate în casă, le coacem pe dosul tăvii în care vom prepara și blatul cu nuci. Blatul cu nuci îl preparăm doar din albușuri, pentru că gălbenușurile le folosim la crema de vanilie.

Este foarte interesantă rețeta, chiar merită preparată. Iar dacă sunteți în căutare de mai multe rețete pentru prăjitura Cremșnit, găsiți câteva rețete pe blog.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de Cremșnit cu blat de nucă la interior.

Două porții de cremșnit cu blat de nucă la interior, decorate cu nuci pecan și frunze de mentă

Gătește Cremșnit cu blat de nucă la interior

Timp de preparare

60 min

Nivel

complex

Porții

24-30

Două porții de cremșnit cu blat de nucă la interior, decorate cu nuci pecan și frunze de mentă

Ingrediente

 • 800 gr de aluat foietaj
 • Pentru blatul de nucă:
 • 6 albușuri de ouă medii
 • 150 gr de zahăr
 • 150 gr de nucă măcinată fin
 • 50 gr de pesmet
 • 1 linguriță cu zeamă de lămâie
 • 1 vârf de cuțit cu sare
 • Pentru cremă:
 • 6 gălbenușuri
 • 150 gr de zahăr
 • 200 gr de făină
 • 1 l de lapte
 • coajă răzuită fin de la o lămâie
 • 2 lingurițe cu esență de vanilie
 • 250 gr unt gras
 • 1 vârf de cuțit cu sare

Mod de preparare

Împărțim aluatul în două părți și coacem două foi pe dosul unei tăvi de 25/35 cm. Foile se coc pentru 4-5 minute fiecare, în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius.

Preparăm blatul de albușuri cu nucă

Batem albușurile spumă, presărate cu puțină sare. Apoi adăugăm zahărul, treptat și sucul de lămâie proaspăt stors, în timp ce mixăm intens. Vom obține o bezea fermă.

Amestecăm nuca măcinată fin cu pesmetul și încorporăm acest amestec în bezeaua de albușuri, folosind o spatulă.

Întindem aluatul obținut în tava tapetată cu hârtie de copt și punem tava în cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius. Coacem blatul de albușuri cu nucă pentru 25-30 de minute.

Între timp preparăm crema

Amestecăm gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul până când devin spumoase. Adăugăm pe rând făina, coajă de lămâie și puțin lapte rece și omogenizăm compoziția.

Restul de lapte îl vom adăuga fierbinte peste compoziție, amestecând intens pentru omogenizare. Punem cratița la foc mediu și fierbem crema amestecând continuu până când se îngroașă ca o budincă. După stingerea focului adăugăm și esența.

Dăm crema la rece, acoperind-o cu o folie, pentru a nu se forma crustă la suprafață.

După răcire, adăugăm în cremă untul moale.

Când avem foile coapte, la fel și blatul de albușuri cu nucă și crema răcită, montăm deliciosul cremșnit cu blat de nucă la interior.

Așezăm o foaie de aluat în tavă și întindem peste ea jumătate din cremă. Apoi așezăm blatul de albușuri cu nucă și întindem peste el a doua parte de cremă. Peste aceasta așezăm a doua foaie de aluat.

Acoperim prăjitura cu hârtie de copt sau folie de prospețime și așezăm o greutate peste ea( un tocător de lemn, sau un almanah). Dăm cremșnitul la rece pentru 5-6 ore, sau de pe o zi pe alta.

Apoi îl vom putea porționa frumos și savura cu poftă, alături de cei dragi.