Conserve

Dulceață de gogonele cu vanilie

Pentru că este sezonul lor, al gogonelelor, pe lângă rețetele clasice de murături, mai preparăm și rețeta de dulceață de gogonele cu vanilie. Este minunată și ca gust și ca aspect, chiar merită încercată, dacă n-ați făcut-o, încă.

Dulceața de gogonele se poate prepara fie din gogonele verzi, fie din gogonele ușor pârguite, sau din amestec. Noi am preferat gogonelele verzi și mai tari pentru a nu se înmuia foarte mult pe parcurs.

Ne plac gogonelele murate, în mod deosebit – Vedeți aici rețeta de gogonele în saramură. De obicei strecurăm și câteva gogonele mai pârguite, care sunt tare gustoase murate.

Chiar și la rețeta de salată asortată de murături punem din ambele tipuri de gogonele. Ne-a tentat să punem la fel și la rețeta de dulceață, însă am lăsat ideea pentru data viitoare. Sigur vom testa combinația și pentru gust, dar și pentru că gogonelele pârguite(ușor colorate spre roșu) vor asigura un plus de sirop.

Rețetă de dulceață de gogonele cu vanilie

Pentru că gogonelele nu sunt aromate, am adăugat vanilie și multă lămâie. Puteți opta chiar și pentru mentă. Am gustat undeva dulceață de gogonele cu aromă de mentă și tare mult ne-a plăcut.

Puțin ghimbir, sau ardei iute va da un gust ușor picant dulceții, ceea ce o va face perfectă pentru a fi servită cu diverse aperitive. Noi am optat pentru ghimbir și tare bună a ieșit.

Găsiți pe blog mai multe rețete de dulceață și gem de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de dulceață de gogonele cu vanilie.

Borcane cu de dulceață de gogonele cu vanilie

Gătește Dulceață de gogonele cu vanilie

Timp de preparare

40 min

Nivel

ușor

Porții

6

Borcane cu de dulceață de gogonele cu vanilie

Ingrediente

  • 2 kg gogonele
  • 1250 gr zahăr
  • 2 lămâi bio
  • 2 păstăi de vanilie
  • 2 rondele mici de ghimbir

Mod de preparare

Mai întâi spălăm bine gogonelele curățate de codițe și le ștergem cu prosoape de hârtie. Apoi le tăiem în jumătăți și le îndepărtăm cotoarele. Le mai tăiem în câteva felii, sau chiar sferturi și la adăugăm într-o oală cu baza dublă. Adăugăm zahărul și lămâile bine spălate și feliate subțire. Lăsăm oala cu gogonele la loc răcoros 1-2 ore, timp în care mai amestecăm în ea să se topească zahărul și să se formeze sirop.

Apoi, punem oala la foc mediu și lăsăm dulceața de gogonele să fiarbă până când se formează spumă. Înlăturăm spuma și reducem intensitatea focului. Din acest moment, fierbem dulceața de gogonele pentru 40 de minute. Feliile de gogonele se vor pătrunde, iar siropul va deveni consistent. În ultimele 5-6 minute de fierbere adăugăm ghimbirul răzuit și miezul de la păstăile de vanilie.

Sterilizăm borcanele și punem dulceața de gogonele cu vanilie fierbinte în ele, nu înainte de a îndepărta feliile de lămâie. Fiind adăugate cu coajă cu tot există riscul să devină amare pe parcurs.

Închidem capacele la borcane și punem borcanele cu dulceață de gogonele cu vanilie în cuptorul deja cald, fără a mai aprinde cuptorul. le lăsăm acolo până a doua zi când vor fi complet reci și le putem trece în cămară.

Servim dulceața de gogonele la mic dejun, pe felii de pâine. Este delicioasă servită și cu diferite tipuri de brânzeturi.