DULCEATA DE NUCI VERZI

In sfarsit,dupa 17 ani…Da,atata timp a trecut de cand n-am mai mancat dulceata de nuci verzi ,minunatia asta fina  cu  gust inconfundabil pe care nu-l poti uita.Dupa parerea mea aceasta este una dintre cele mai bune dulceturi,dupa cea de trandafiri si de cirese amare.
Zilele astea am avut norocul sa merg intr-un loc superb si sa mai dau si peste nuci verzi, printre altele.Cu sufletul plin de bucurie si cu gandul la dulceata am adunat,atat cat am ajuns nucile mult dorite.
Iar pentru ca nu facusem niciodata ,m-am inspirat de la Maya,cuscra mea draga 🙂 .

Ingrediente

  • 1,1 kg nuci verzi (raman 400 g dupa curatare)
  • 400 g zahar
  • 300 ml apa
  • 2 lamai

 

Mod de preparare dulceata de nuci verzi

 

Mi-am pus cate doua perechi de manusi de unica folosinta in maini si m-am inarmat cu un cutit cu lama subtire si scurta .Si  bineinteles cu multa rabare pentru ca e nevoie,procesul e destul de minutios dar va asigur ca merita :).
Am curatat fiecare nucusoara sub jet de apa  indepartand intai capetele si apoi restul cu atentie sa indepartam pe cat posibil toata partea verde  si imediat le punem in apa .Dupa ce am terminat le lasam 3-4 ore,timp in care schimbam apa de cateva ori.
In ultima apa  adaugam  o lamaie taiata felii,le acoperim cu un capac (pentru ca plutesc iar partea care ramane afara se innegreste) si le lasam peste noapte.
A doua zi scurgem apa si le oparim  de trei ori cate 3 minute,schimband apa de fiecare data.Apoi le lasam la scurs intr-o sita.
Preparam un sirop din zahar si apa ,adaugam nucile  si lasam la fiert la foc mic.Dupa vreo 20 de minte am pus si cealalta lamaie taiata felii.

Am fiert pana ce nucile s-au inmuiat iar siropul s-a ingrosat(punem o picatura pe o farfurie si daca nu se intinde este gata).
Punem in borcane sterilizate , le intoarcem cu capacul in jos si le lasam la racit.Din cantitatile date ies 3 borcanase de 150 g.Pofta buna!

dulceata de nuci verzi

Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Comentează folosind contul de Facebook

56 comentarii la “DULCEATA DE NUCI VERZI”

  1. Când eram în România, nu am stiut sã apreciez legumele si fructele din grãdina noastrã( nici gând de blogãrealã:))…acum am rãmas cu pãrere de rãu dupã visine…nucile verzi din care mama ne fãcea dulceatã în fiecare an…deja aici, vãd nucile ambalate doar.
    Ce as mai dori o dulceatã de a ta :)pup

    1. Ramona mie intodeauna mi-au placut legumele si fructele din gradina bunicilor,abia asteptam vacantele sa merg la ei si sa mananc rosii din gradina si fructe direct din pom.Ce vremuri frumoase,m-apuca melancolia…
      Pupici

  2. Flory, un bravo din partea mea!
    Dulceata ta arata asa cum trebuie, adica e deschisa la culoare. Ceea ce inseamna ca ai facut-o cum trebuie. Nu am facut niciodata, dar stiu detalii de la mama :).
    Si pentru mine e cea mai buna, impreuna cu cea de cirese amare. Pe cea de trandafiri am mancat-o numai o data, era de acolo de prin partile tale, de la Savona am luat-o. Era buna tare si aia.

  3. De cand n-am mai mancat si eu… Ne facea mama cand eram copii… dar in ultimul timp nu a mai avut nici ea timp…
    Poate, candva, voi face si eu!
    Pupici

  4. Ce bunatate!!! Si mie imi place dulceata de nuci mult mult de tot. Bravo ce te-ai incumetat sa o faci ;). O saptamana usoara si spor la bucatarit .

  5. Delicios,mi-ai adus aminte ca mai am de anul trecut, merge cu iaurt.
    Tot vanez un nuc sa fac si anul asta,dar sunt inca prea mici.
    Arata de milioane a ta, nucile asa bine conturate;)Bravo!

  6. adorati doar lingusirile dupa cum se vede! e dulceata nemaipomenit de buna e adevarat. dar nu dupa reteta asta. cu 300 ml de apasi 400g de zahar nu iese destul sirop pentru 1kg de nuci.
    multa sanatate! ….si vanitate usoara!

    1. Pe bune?
      Dar tu ai citit reteta sau iti dai doar cu parerea,doar asa ca sa te bagi in seama?
      Am scris destul de clar ca raman 400 de g dupa curatare si sunt ferm convinsa ca siropul e suficient pentru cantitatea asta.Ce zici,parca asa mai merge,nu?
      Accept criticile dar nu pe cele neintemeiate!
      Asa ca inainte sa dai cu paru’,CITESTE bine reteta!
      Sanatate maxima si ignoranta minima!

    1. Multumesc Ramona!Dar cand am ales sa nu mai moderez comentariile si sa le las deschise si pe cele anonime,am stiut ca o sa am parte si de astfel de personaje!
      Pupici multi!

  7. am facut dulceata de nuci dar am lasat-o prea mult la fiert si s-a zaharisit, o pot „repara” cumva? sau de fiecare data cand vreau sa o servesc va trebui sa o incalzesc pe baie de aburi?

  8. Flory, am si eu o intrebare. Am vazut in magazin , dulceata de nuci verzi, dar necuratate, asa cum faci tu. Ai idee cum s-ar face o asemenea reteta? Te pup si iti multumesc anticipat.

    1. Buna Cristina.Sincera sa fiu n-am vazut si nici n-am auzit pana acum de dulceata de nuci verzi cu coaja,as fi chiar curioasa cum se face si ce gust are.Daca afli tu vreo reteta sa-mi spui si mie.Te pup si eu! 🙂

  9. daca indrazneste cineva sa faca aceasta dulceata cu tot cu coaja sa se pregateasca sa puna la 100 de nuci verzi vreo 3 kg de zahar…si nu ar mai fi dulceata ci o bomba …sa fim seriosi,zaharul nu este chiar un medicament ptr organism.

  10. Am si eu o „problema” sa o numesc asa…am facut dulceata de nuci pentru prima data si in ciuda faptului ca au trecut deja cam 4 zile de cand e pusa in borcane,e foarte subtire,oare mai trebuie fiarta?parea siropu destul de legat..sau se mai incheaga in timp?

    1. Buna.Siropul nu se mai incheaga in timp,ramane cu consistenta pe care o are dupa ce s-a racit complet.Daca e prea subtire ,nu a fost fiert suficient. 🙂

  11. Delicioasa prezentare! Sincere felicitari!
    Personal ador chestiutele acelea crosetate cu care ai acoperit capacele de la borcane. Arata fenomenal!
    Imi poti spune, te rog, de unde le-ai procurat?
    Multumesc mult si mult spor in continuare iti doresc!
    Diana

  12. Buna Diana.Multumesc mult pentru cuvintele frumoase.Chestiutele cu care am acoperit borcanelele de dulceata si mie imi plac foarte mult,eu le-am crosetat,se fac extrem de simplu. 🙂

    1. Sigur.Nucile pentru dulceata trebuiesc culese pana isi formeaza partea lemnoasa.Trebuie sa fie inca moi,sa le poti taia usor cu cutitul de ex. ,curata una de coaja verde si tai-o in doua cu cutitul,trebuie sa se poata taia usor 🙂 .

  13. Acum sunt in pregatirea acestei retete si am o nelamurire daca lamaia o pun in borcan sau doar o fierb?.ca in pozele tale nu se mai vede lamaia.multumesc mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.