Conserve

DULCEATA DE NUCI VERZI

In sfarsit,dupa 17 ani, am reusit sa prepar aceasta minunata dulceata de nuci verzi.Da, atata timp a trecut de cand n-am mai mancat minunatia asta fina cu gust inconfundabil pe care nu-l poti uita.

Dupa parerea mea aceasta este una dintre cele mai bune dulceturi, dupa cea de trandafiri si de cirese amare.
Zilele astea am avut norocul sa merg intr-un loc superb si sa mai dau si peste nuci verzi, printre altele. Cu sufletul plin de bucurie si cu gandul la dulceata am adunat,atat cat am ajuns nucile mult dorite.
Iar pentru ca nu facusem niciodata ,m-am inspirat de la Maya,cuscra mea draga 🙂 .

Ingrediente

  • 1,1 kg nuci verzi (raman 400 g dupa curatare)
  • 400 g zahar
  • 300 ml apa
  • 2 lamai

 

Mod de preparare dulceata de nuci verzi

 

Mi-am pus cate doua perechi de manusi de unica folosinta in maini. Si m-am inarmat cu un cutit cu lama subtire si scurta .Si  bineinteles cu multa rabare pentru ca e nevoie. Procesul e destul de minutios dar va asigur ca merita :).
Am curatat fiecare nucusoara sub jet de apa  indepartand intai capetele si apoi restul cu atentie. Trebuie sa indepartam pe cat posibil toata partea verde  si imediat le punem in apa .Dupa ce am terminat le lasam 3-4 ore,timp in care schimbam apa de cateva ori.
In ultima apa  adaugam  o lamaie taiata felii,le acoperim cu un capac (pentru ca plutesc iar partea care ramane afara se innegreste) si le lasam peste noapte.
A doua zi scurgem apa si le oparim  de trei ori cate 3 minute,schimband apa de fiecare data.Apoi le lasam la scurs intr-o sita.
Preparam un sirop din zahar si apa ,adaugam nucile  si lasam la fiert la foc mic.Dupa vreo 20 de minte am pus si cealalta lamaie taiata felii.

Am fiert pana ce nucile s-au inmuiat iar siropul s-a ingrosat. Punem o picatura pe o farfurie si daca nu se intinde este gata.
Punem in borcane sterilizate , le intoarcem cu capacul in jos si le lasam la racit.Din cantitatile date ies 3 borcanase de 150 g.Pofta buna!

dulceata de nuci verzi