Aluaturi sărate

Empanadas cu ton în sos de roșii

Pentru că s-a răcorit afară, ne permitem să aprindem cuptoarele și să pregătim diferite rețete de preparate pentru gustările de peste zi. Una dintre acestea este rețeta de empanadas cu ton în sos de roșii.

Empanadas este denumirea unor plăcinte cu diferite umpluturi din bucătăria spaniolă. Se întâlnesc frecvent și în alte bucătării sud-europene, latino-americane. Se prepară fie la cuptor, fie prăjite în ulei, dintr-un aluat fraged.

În bucătăria românească le întâlnim sub denumirea de colțunași.

Vedeți aici rețeta de colțunași cu carne tocată și legume! Colțunașii pot fi serviți atât calzi cât și reci, simpli sau cu diferite sosuri și salate.

Și mai găsiți pe blog o rețetă de colțunași umpluți cu brânză și dovlecel. Combinația de brânză cu dovlecel este perfectă pentru acest tip de aluat.

Bineînțeles că putem prepara aceste plăcinte și întinse în tava cuptorului, dar sunt mult mai interesante preparate porționate. În plus, ne putem bucura de mai mult aluat crocant pe toate marginile plăcintelor.

Cum se prepară rețeta de empanadas cu ton în sos de roșii

Despre aluatul acestor plăcinte spaniole am amintit mai sus că este unul fraged, fără agenți de creștere. Se prepară ca și aluatul de tarte.

Umplutura din ton cu sos de roșii este și aceasta destul de simplă. Tonul se adaugă din conservă. Iar în uleiul pe care îl scurgem de la acesta pregătim rapid un sos de roșii cu ceapă și usturoi.

Preparăm plăcintele la cuptor că sunt mai sănătoase, dar sunt foarte gustoase și preparate prăjite în ulei. Se mai pot prepara și la tigaie, dăcă nu dorim să aprindem cuptorul.

Vedeți aici și o rețetă de plăcinte cu varză la tigaie!

Dar găsiți pe blog mai multe rețete de plăcinte sărate preparate atât la cuptor cât și la tigaie de unde vă puteți inspira.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de empanadas cu ton în sos de roșii.

Empanada cu ton pe un tocător de lemn

Gătește Empanadas cu ton în sos de roșii

Timp de preparare

35 min

Nivel

mediu

Porții

2

Porții de plăcinte spaniole cu ton pe un suport de lemn, alături de roșii cherry, ceapă și pătrunjel verde

Ingrediente

  • Pentru 2 plăcinte:
  • 500 gr de făină
  • 250 gr unt cu 82% grăsime
  • 1 praf de sare,
  • 200 gr smântână acră cu 20% grăsime
  • 1 ou pentru uns aluatul
  • Pentru umplut:
  • 650 gr ton în ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 250 gr roșii cherry
  • 2 căței de usturoi
  • sare și piper
  • busuioc și oregano, uscate

Mod de preparare

Pentru a prepara aluatul de empanadas punem făina într-un bol și o amestecăm cu sarea. Adăugăm untul rece tăiat în cuburi și îl amestecăm cu făina până când obținem niște firimituri. Apoi adăugăm smântâna și omogenizăm aluatul.

Aluatul astfel format îl împachetăm în folie și îl punem la rece pentru 30-40 de minute.

Între timp, pregătim ingredientele pentru umplutură.

Scurgem tonul de ulei și punem uleiul într-o tigaie, la încins. Adăugăm ceapa tocată și usturoiul și când acestea se pătrund, adăugăm roșiile decojite și tocate mărunt.

Lăsăm sosul de roșii să fiarbă până când scade sub jumătate din cantitatea inițială. Îl asezonăm cu sare, piper, oregano și busuioc. Stingem focul, lăsăm sosul să se tempereze și îl amestecăm cu tonul scurs.

Împărțim aluatul în patru și formăm două plăcinte rotunde pe care le umplem cu ton în sos de roșii. Modelăm frumos plăcintele după propria imaginație, le ungem cu ou la suprafață și le coacem pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius, în cuptorul încălzit în prealabil.

Le lăsăm să se tempereze, apoi le putem secționa.