GEM DE CACHI

  Nu stiu daca la noi sunt cunoscute, aceste fructe minunate numite si curmale japoneze sau fructe kaki  sunt o bogata sursa de vitamine.Contin vitamina A,B1,C si E,calciu,potasiu,fosfor si beta-caroten.O descriere mai amanuntita o gasiti aici.
In fiecare toamna pomul din curtea mea este plin de fructe care,anul acesta sunt foarte,foarte dulci.
Iata-l!

Le-am cules pe cele mai coapte si am facut cateva borcanele cu gem doar pentru mine pentru ca ai mei nu le mananca sub nici o forma.Daca nu sunt foarte bine coapte au un gust astringent datorita continutului mare de tanin care, odata cu maturizarea completa a fructului dispare .

Ingrediente:

  • 750 g pulpa de cachi(7 fructe)
  • 150 g zahar
  • 50 ml rom

Am curatat fructele de coaja si le-am pus impreuna cu zaharul intr-un vas antiaderent la foc mediu.

Am fiert compozitia aproximativ 20 de minute  dupa care am adaugat romul si am continuat fierberea inca 5 minute.

Am pus gemul in borcane sterilizate si le-am lasat 10 minute cu capacul in jos,iar dupa ce s-au racit complet le-am depozitat .

Print Friendly, PDF & Email
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Comentează folosind contul de Facebook

50 comentarii la “GEM DE CACHI”

  1. Si copacul meu arata la fel, dar noi le papam… Spune cum e gemul, nu-i un pic aspru, ca mai citisem pe forumurile italiane si mi-a fost frica sa nu cumva sa stric fructele si apoi sa nu le papam… Culoare e innebunitor de frumoasa, parca as da cu degetelul sa simt gustul… Pupici !!!

  2. Vai cat te invidiez pentru pomisorul ala.Eu ador fructele astea.Anul trecut am facut si eu gem, doua borcanele asa de pofta.Daca fructele sunt coapte cum trebuie nu iese gemul aspru.

  3. De cand am vazut postarea ta ma tot gandesc unde oare am mancat.. Gustul mi`l amintesc destul de bine.. Nu stiu daca am mancat in Ro, dar cred ca mai sigur la sora mea in It. Arata foarte bine gemul. Te pup

  4. Flory. Kaki se gasesc si in Romania… in supermarket, nu in livada. Eu i-am descoperit in urma cu multi ani, in Italia, si de atunci m-am indragostit de gustul dulce si parfumat. Imi plac ambele soiuri. Le vanez in magazin, cand le prind si cumpar tot ce imi cade in mana. De obicei sunt scumpe (~1euro bucata) si le consider un lux, dar pur si simplu nu le pot rezista… trebuie sa le ascund sa nu vada prietenul meu cate mi-am luat. La ultima tura am gasit si cativa samburi… ma intreb ce ar iesi daca i-as semana…?
    As putea trai fericita la tine in curte, sub pom… asteptand sa cada o kaki malaiata 🙂
    codruta

  5. Codruta.Desi sunt norocoasa sa am un pom de kaki in curte,le consum numai eu.Ai mei nici nu vor sa auda din pacate.
    Nu stiu ce sa-ti spun daca ai semana semintele,n-am idee daca iese ceva.
    Si de ce sa astepti sa cada,aiputea culege cate vrei 🙂
    Pupici!

  6. Tocmai servisem un cachi si vroiam sa ma informez pe net daca il gasim si in tara ca vroiam sa le spun alor mei sa l guste, este fff mult si dulce. Eu mor dupa el..si ingrasa 🙁

    Cred ca dulceata e minunata….

  7. te rog spune-mi si mie,mai trebuie sa fierb si la bain-marie borcanasele sau ajunge asa cum le-ai descris tu in preparare?stii,as vrea sa-mi reziste mai mult….si inca ceva:se poate face acest gem si fara zahar?sau indulcitori ….ptr persoanele care nu pot manca prea dulce!…deja sunt fructele f.dulci…..multumesc…si astept raspuns!

    1. Buna Ana,
      Nu e necesara fierberea borcanelor,pui gemul fierbinte in borcane si le acoperi cu prosoape sau o patura,apoi le lasi asa pana a doua zi.Eu asa procedez si stau foarte bine timp indelungat.Fara zahar sau ati indulcitori n-am facut,dar cred ca ar merge,de ce nu?
      Te pup si te mai astept pe aici ! 🙂

  8. mersi mult flory de raspuns,chiar azi am facut gemul,aveam cachi in cantina,si eu am fructe in gradina ,stau in cremona-italia…si chiar nu stiam cat vor mai rezista si in cantina…de asta m-am decis sa le fac gem….abia acum le-am terminat de pus la borcane…si n-am adaugat zahar…oricum sunt ele f.dulci…te pup si te mai „urmaresc”si cu alte retete bune!

  9. eu, am adaugat esenta de rom…in reteta scrie 50 ml rom…in fine…mi s’a colorat…mi-a iesit mai inchis la culoare…gen cum e gemul de prune…mai deschis oricum..nu e culoarea asta faina de aici…dar asa pare bun la gust 🙂 … oare am facut bine?

    1. Buna,
      Eu adaug un pic de alcool pentru ca are actiune antibacterica si pentru gustul final.
      Daca ti-a iesit mai inchis la culoare probabil ca ai facut o cantitate mai mare si l-ai fiert la foc foarte mic,dar daca l-ai aromat cu esenta de rom nu este nici o problema.Si-n plus daca gustul este bun,n-ai de ce sa-ti faci probleme. 🙂

  10. Un lucru de remaracat , nu puneti aspirina si lamiie , compozitia super ok , pina am adaugat o jumatate de lamiie….pot spune si atunci a fost ok , la adaugarea aspirinei instant numai a avut acelasi gust , stringe gura , e rau la gust !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 

X

Rețete asemănătoare