Conserve

Gem de caise cu scortisoara

 

Nici anul asta n-am scapat ocazia de a face cateva borcanele de gem de caise cu scortisoara. Este un gem delicios, dulce-acrisor, cu aroma subtila de scortisoara, pe care il folosesc in general la umplerea prajiturilor sau fursecurilor.

Daca si voua va place scortisoara, eu zic sa-l incercati, veti fi placut impresionati de parfumul lui 🙂 .

 

Ingrediente:

 

  • 2,5 kg caise ( deja curatate de samburi)
  • 1 kg de zahar
  • zeama de la o lamaie
  • scortisoara ( 2-3 bete sau 4 bucati scoarta)

 

 

Mod de preparare pentru reteta de gem de caise cu scortisoara:

 

Alegeti caise coapte bine, fara pete sau stricaciuni sau pete. Spalati-le bine, scurgeti-le, desfaceti-le in doua si scoateti-le samburii. Puneti fructele intr-un vas, adaugati zeama de lamaie, zaharul si scortisoara.

Amestecati bine (nicio problema daca se zdrobesc) si lasati deoparte o jumatate de ora sau pana cand lasa zeama.

gem de caise cu scortisoara

Apoi puneti vasul pe foc mare si, din momentul in care a dat in clocot, micsorati focul (sa fie mediu) si fierbeti gemul, amestecand ocazional. Cat are suficienta zeama, nu se va lipi. Spumati ori de cate ori este nevoie.

Dupa aproximativ o ora, o ora si 15 minute, gemul ar trebui sa fie gata. Cand a inceput sa scada, stati cu ochii pe el si amestecati constant sa nu se lipeasca.

Este gata atunci cand volumul s-a redus la jumatate iar gemul a prins consistenta.

Intre timp spalati si sterilizati borcanele si capacele.

*Sterilizarea borcanelor este obligatorie si trebuie facuta corespunzator. Aveti aici (click) un articol detaliat despre sterilizarea vaselor pentru conserve.

Cand gemul este gata, puneti-l fierbinte in borcane. Nu stingeti focul pana cand nu ati terminat de pus tot gemul in borcane, trebuie sa fie fierbinte pana la ultima picatura 🙂 .

Acoperiti borcanele cu o patura groasa si lasati-le asa pana se racesc complet. Apoi etichetati-le si asezati-le in camara.

Spor la treaba si pofta buna!

gem de caise cu scortisoara

gem de caise cu scortisoara

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.