Conserve

Gem de gogonele, aromat cu vanilie

Pe lângă rețeta clasică de dulceață de gogonele, ne-am gândit să preparăm și o rețetă de gem de gogonele, aromat cu vanilie. Este și gustos, dar și frumos colorat.

Ne place să preparăm rețete de gem din orice fruct sau legumă, dacă se poate. Iar dacă reușim să combinăm mai multe fructe într-un gem, deliciul este maxim. Dacă reușim să avem varietate de gemuri pe raftul din cămară, satisfacția este maximă.

Una dintre rețetele mai interesante de pe blog este cea de gem de kiwi și portocale. Este un gem cu gust dulce-acrișor, foarte aromat și frumos colorat.

Iar rețeta noastră preferată este cea de gem din fructe de pădure. Are o culoare absolut superbă și-un gust deosebit. Este irezistibil întins pe clătite proaspăt făcute sau pe o felie de pâine prăjită, la micul dejun.

Despre deliciosul gem de gogonele

Gemul de gogonele este asemănător cu dulceața din gogonele, dar cu o textură mai densă și mai fină. Este o modalitate interesantă de a folosi roșiile verzi (gogonele), cunoscute mai mult pentru murături. Aroma acestui gem este surprinzătoare, combinând gustul ușor acrișor al gogonelelor cu dulceața zahărului, creând un contrast deosebit.

Gemul de gogonele este perfect pentru a fi întins pe pâine sau biscuiți, dar se poate folosi și ca umplutură pentru prăjituri sau în combinații surprinzătoare cu brânzeturi fine.

Este o rețetă inedită, care transformă un ingredient considerat adesea banal într-un desert savuros, cu un gust unic.

Mai găsiți pe blog și alte rețete interesante de gem sau dulceață, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de gem de gogonele.

Gem de gogonele, aromat cu vanilie în borcan, în lingură și pe biscuiți, alături de brânză cu mucegai, nuci și gogonele proaspete

Gătește Gem de gogonele, aromat cu vanilie

Timp de preparare

60 min

Nivel

ușor

Porții

10

Gem de gogonele, aromat cu vanilie în borcan, în lingură și pe biscuiți, alături de brânză cu mucegai, nuci și gogonele proaspete

Ingrediente

  • 1 kg de gogonele (roșii verzi)
  • 750 g zahăr
  • 1 lămâie (zeamă și coajă rasă)
  • 1 baton de vanilie sau esență de vanilie
  • 200 ml apă.

Mod de preparare

Începe cu pregătirea gogonelelor.

Spală gogonelele și curăță-le de coajă, dacă preferi o textură mai fină. Apoi, taie-le în cuburi mici sau feliuțe subțiri.

Pentru a elimina gustul amărui, poți opări gogonelele timp de 2-3 minute în apă clocotită și apoi să le scurgi bine.

Continuă cu fierberea gogonelelor.

Pune gogonelele într-o cratiță mare, adaugă apa și fierbe-le la foc mic până încep să se înmoaie, aproximativ 20 de minute. Amestecă din când în când pentru a evita lipirea.

După ce gogonelele s-au înmuiat, adaugă zahărul și amestecă bine. Lasă compoziția să fiarbă la foc mic până când gemul începe să se îngroașe și să capete o consistență fină, cam 40-50 de minute.

Dacă dorești, poți folosi un blender vertical pentru a pasa ușor gogonelele, obținând astfel o textură mai fină.

Adaugă batonul de vanilie sau esența, coaja rasă de lămâie și zeama de lămâie, care va ajuta la păstrarea culorii și va echilibra gustul dulce. Opțional, poți adăuga și un praf de scorțișoară pentru un plus de aromă.

Pentru a testa dacă gemul este gata, poți pune o linguriță de compoziție pe o farfurie rece. Dacă se gelifică ușor și nu curge, înseamnă că gemul este suficient de legat.

Toarnă gemul fierbinte în borcane sterilizate, închide-le ermetic și întoarce-le cu capacul în jos pentru a se sigila bine. După răcire, păstrează borcanele într-un loc răcoros și uscat.