Gătește Gogoși de post cu apă minerală
Timp de preparare
30 min
Nivel
ușor
Porții
30
Ingrediente
- 1 kg făină albă
- 10 gr drojdie uscată
- 50 gr zahăr
- 50 gr zahăr vanilinat
- 30 ml esență de vanilie
- 100 ml apă caldă
- 400 ml apă minerală
- 1/2 linguriță sare
- 100 gr zahăr pudră, vanilinat, pentru decor.
Mod de preparare
Pentru a pregăti aluatul de gogoși, mai întâi cernem 900 gr de făină în bolul de frământare. Restul de făină o oprim pentru masa de lucru.
Cu o lingură, facem un loc adânc la mijlocul făinii și adăugăm acolo drojdia și zahărul. Turnăm apa caldă și amestecăm drojdia cu zahărul până la diluare. Acoperim bolul cu un ștergar și lăsăm drojdia să se activeze timp de 10-12 minute.
Peste făina din vas presărăm sarea și zahărul vanilinat.
Când drojdia s-a activat, începem să turnăm apa minerală amestecată cu esența de vanilie, în timp ce amestecăm intens făina cu drojdia. Frământăm aluatul, mai întâi în bol, apoi pe masa de lucru presărată cu făină. Vom obține un aluat ușor ferm, și nelipicios, pe care îl acoperim cu ștergarul și îl lăsăm la dospit timp de aproximativ o oră, sau până își dublează volumul.
Cum formăm gogoși de post cu apă minerală
După ce aluatul s-a dospit, îl răsturnăm pe masa presărată cu făină. Îl întindem într-o foaie groasă de 1 cm și decupăm din el discuri. Cu un decupator mai mic, decupăm interiorul discurilor ca la rețetele americane de donuts. Lăsăm gogoșile să se dezvolte pe planșetă 8-10 minute.
Surplusul de aluat, îl mai frământăm pe planșetă și îl întindem din nou, decupând din nou gogoși din el, pline sau cu gaură.
Punem uleiul la încins într-o cratiță sau o tigaie adâncă și scufundăm în el 5-6 gogoși, sau câte încap.
Le rumenim frumos pe ambele părți la foc mediu spre mare.
Le scoatem pe prosoape absorbante, le lăsăm câteva minute să se scurgă surplusul de ulei, apoi le pudrăm cu zahăr vanilinat.
Le servim calde, alături de un ceai aromat, dar dacă ne rămân, sunt tare bune și reci, mai ales unse cu un strat de gem.
Spor și poftă bună să aveți!
COMENTARII