Deserturi de post

Gogoși de post cu apă minerală

Gogoșile fac parte dintre deserturile greu de refuzat și greu de oprit din mâncat. De data aceasta avem pentru voi o rețetă de gogoși de post cu apă minerală. Sunt delicioase, frumos rumenite și aspectuoase, pentru că le modelăm cu gaură la mijloc.

Apa minerală are efectul de a face aluaturile mai pufoase, mai aerate. Ies foarte gustoase gogoșile și în varianta de post. Mai găsiți pe blog o rețetă de gogoși pufoase și aromate, de post. Sunt preparate cu apă plată, amestecată cu puțin ulei.

Iar dacă doriți o rețetă de gogoși mai interesante, dar tot de post, încercați rețeta gogoșilor cu mere în aluat. Se prepară dintr-un aluat simplu cu mere răzuite, lapte de cocos, făină și praf de copt. Aluatul de gogoși cu mere se pune cu lingura în uleiul încins, ca la gogoșile cu iaurt. Textura acestuia trebuie să fie mai densă, necursivă, dar nu fermă, precum la gogoșile clasice

Cum preparăm rețeta de gogoși de post cu apă minerală

Aluatul pentru gogoșile cu apă minerală se prepară ca și aluatul clasic, dar fără a încălzi apa. Se folosește puțină apă caldă doar pentru a amesteca drojdia cu zahărul. Chiar dacă se prepară cu apă rece, aluatul se va dospi la fel de bine ca și cel clasic. Iar dacă nu doriți gogoșile cu gaură, le puteți prepara tot în modul clasic.

Aluatul se poate aromatiza după preferințe, cu vanilie sau cu arome de citrice.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de gogoși, de unde vă puteți inspira, dar și alte rețete de dulciuri de post.

Iar dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de gogoși de post cu apă minerală.

Gogoși de post cu apă minerală decorate cu zahăr, pe o farfurie și o sită pentru zahăr

Gătește Gogoși de post cu apă minerală

Timp de preparare

30 min

Nivel

ușor

Porții

30

Gogoși de post cu apă minerală decorate cu zahăr, pe o farfurie și o sită pentru zahăr

Ingrediente

  • 1 kg făină albă
  • 10 gr drojdie uscată
  • 50 gr zahăr
  • 50 gr zahăr vanilinat
  • 30 ml esență de vanilie
  • 100 ml apă caldă
  • 400 ml apă minerală
  • 1/2 linguriță sare
  • 100 gr zahăr pudră, vanilinat, pentru decor.

Mod de preparare

Pentru a pregăti aluatul de gogoși, mai întâi cernem 900 gr de făină în bolul de frământare. Restul de făină o oprim pentru masa de lucru.

Cu o lingură, facem un loc adânc la mijlocul făinii și adăugăm acolo drojdia și zahărul. Turnăm apa caldă și amestecăm drojdia cu zahărul până la diluare. Acoperim bolul cu un ștergar și lăsăm drojdia să se activeze timp de 10-12 minute.

Peste făina din vas presărăm sarea și zahărul vanilinat.

Când drojdia s-a activat, începem să turnăm apa minerală amestecată cu esența de vanilie, în timp ce amestecăm intens făina cu drojdia. Frământăm aluatul, mai întâi în bol, apoi pe masa de lucru presărată cu făină. Vom obține un aluat ușor ferm, și nelipicios, pe care îl acoperim cu ștergarul și îl lăsăm la dospit timp de aproximativ o oră, sau până își dublează volumul.

Cum formăm gogoși de post cu apă minerală

După ce aluatul s-a dospit, îl răsturnăm pe masa presărată cu făină. Îl întindem într-o foaie groasă de 1 cm și decupăm din el discuri. Cu un decupator mai mic, decupăm interiorul discurilor ca la rețetele americane de donuts. Lăsăm gogoșile să se dezvolte pe planșetă 8-10 minute.

Surplusul de aluat, îl mai frământăm pe planșetă și îl întindem din nou, decupând din nou gogoși din el, pline sau cu gaură.

Punem uleiul la încins într-o cratiță sau o tigaie adâncă și scufundăm în el 5-6 gogoși, sau câte încap.

Le rumenim frumos pe ambele părți la foc mediu spre mare.

Le scoatem pe prosoape absorbante, le lăsăm câteva minute să se scurgă surplusul de ulei, apoi le pudrăm cu zahăr vanilinat.

Le servim calde, alături de un ceai aromat, dar dacă ne rămân, sunt tare bune și reci, mai ales unse cu un strat de gem.

Spor și poftă bună să aveți!