Gătește Gogoși de post împletite, simple și delicioase
Timp de preparare
40 min
Nivel
ușor
Porții
20
Ingrediente
- 500 gr faină 000 + pentru masa de lucru
- 25 gr drojdie proaspătă sau 7 gr uscată
- 200 ml apă caldă
- 50 gr zahăr
- 1/2 linguriță de sare
- ulei pentru prăjit
- zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor.
Mod de preparare
Pentru a prepara aluatul de gogoși, mai întâi cernem făina într-un bol și facem o adâncitură la mijlocul ei. Punem acolo drojdia mărunțită și zahărul. Turnăm o ceașcă de apă caldă, în timp ce amestecăm cele două ingrediente până la diluare. Acoperim bolul și lăsăm drojdia să se activeze timp de 12-15 minute sau până când își dublează volumul.
Peste făina din vas, pe margini, presărăm sarea. Apoi începem să turnăm apă caldă peste amestecul de drojdie și zahăr, în timp ce adăugăm și făina din bol. Amestecăm intens până când se omogenizează aluatul și devine compact și nelipicios. Acoperim din nou bolul și lăsăm aluatul la dospit timp de o oră.
După ce aluatul s-a dospit, îl scoatem pe masa presărată cu făină. Îl mai frământăm puțin apoi îl întindem într-o foaie dreptunghiulară de 20 x40 cm. Îl secționăm în 20 de fâșii, pe lungime. Din fiecare fâșie formăm un șnur de 38-40 cm, trăgând ușor de aluat. Apoi împletim fiecare șnur în două și lipim bine capetele ungându-le cu apă rece și presându-le.
Apoi le prăjim în baie de ulei încins până când se rumenesc frumos pe toate părțile. Le scoatem și le pudrăm fierbinți cu zahăr pudră vanilat.
Sunt absolut delicioase, chiar merită tot timpul alocat!
Spor și poftă bună!
COMENTARII