Dulciuri

Guguluf cu mascarpone și glazură de lămâie, decorat cu căpșuni

Dacă vă plac checurile cu textură mai densă și umedă, am pentru voi o rețetă de guguluf cu mascarpone și glazură de lămâie, decorat cu căpșuni. Este foarte gustos, răcoros, dar și aspectuos.

Checurile cu textură umedă sunt ideale de preparat vara, pentru că sunt și delicioase, dar și răcoroase. Textura umedă se datorează ingredientelor precum untul, iaurtul sau brânza. Iar acolo unde mai adăugăm și fructe, siropul acestora contribuie la umiditatea blaturilor.

Una dintre cele mai apreciate rețete de chec cu textură umedă de pe blog este cea de chec umed cu fructe de pădure și glazură fructată. Aluatul acestui chec este pe bază de sana. Deseori mai încercăm și alte combinații de ingrediente pentru a obține gusturi și texturi diferite. Deci înlocuim iaurtul din rețetele clasice cu sana. Comparativ cu iaurtul, sana are gustul mai puțin acrișor și consistența mai densă. În plus, este mai naturală decât iaurtul sau chefirul.

Iar o altă rețetă pe care v-o recomand cu încredere este cea de chec cu iaurt și prune. Textura acestui chec este mai densă pentru a menține prunele la suprafața checului. Prunele pot fi înlocuite și cu caise, piersici, nectarine, chiar și pere.

Ce este special la acest guguluf cu mascarpone și glazură de lămâie

Guguluful, cunoscut și sub numele de kugelhopf sau kouglof, este un tip de prăjitură tradițională, populară în multe țări europene, în special în Austria, Germania, Franța și Elveția. Este caracterizat de forma sa specifică, obținută folosind o tavă specială cu gaură în mijloc și margini ondulate.

Bineînțeles că putem prepara orice aluat în acea formă, nu doar pe cel al rețetei originale, care se aseamănă cu cozonacul. Noi preparăm diferite checuri în această formă, dulci sau sărate și special la ele este aspectul. Pentru rețeta de azi, pe lângă blatul de chec umed, cu mascarpone, mai pregătim și o glazură din albușuri cu zahăr pudră și suc de lămâie. Iar căpșunile adăugate ca decor aduc un plus de culoare, gust acrișor și prospețime.

Mai găsiți pe blog și alte rețete de deserturi coapte în formă de guguluf, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al rețetei de guguluf cu mascarpone și glazură de lămâie.

Guguluf cu mascarpone și glazură de lămâie, decorat cu căpșuni secționat pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu apă, furculițe și căpșuni

Gătește Guguluf cu mascarpone și glazură de lămâie, decorat cu căpșuni

Timp de preparare

45 min

Nivel

mediu

Porții

12

Guguluf cu mascarpone și glazură de lămâie, decorat cu căpșuni secționat pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu apă, furculițe și căpșuni

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 4 ouă medii
  • 125 gr zahăr
  • 25 gr zahăr vanilinat
  • 150 ml ulei
  • 250 gr mascarpone
  • 250 gr făină
  • 7 gr praf de copt
  • 1 praf de sare.
  • Pentru glazură:
  • 2 albușuri
  • 200 gr de zahăr pudră
  • sucul de la o lămâie
  • 6-8 căpșuni.

Mod de preparare

Înainte de a începe prepararea compoziției pentru aluatul de chec, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și ungem forma de guguluf cu ulei și presărăm făină. Folosim o formă cu diametrul de 32 cm.

Apoi amestecăm făina cu praful de copt și trecem amestecul prin sită. Spargem ouăle în bolul mixerului, le presărăm cu sare, adăugăm și zahărul și le amestecăm cu mixerul până când obținem o compoziție cremoasă, iar granulele de zahăr nu se mai simt.

Picurăm uleiul în timp ce amestecăm și omogenizăm compoziția. Apoi adăugăm brânza mascarpone și din nou omogenizăm compoziția.

Încorporăm făina în compoziția de ouă, amestecând încet cu o spatulă, până la omogenizare.

Întindem aluatul obținut în tava de chec și îl nivelăm uniform la suprafață. Coacem checul guguluf cu mascarpone pentru 40-45 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere, lăsăm checul să se tempereze 10 minute în tava de copt. Apoi îl transferăm pe un platou sau un grătar și îl lăsăm să se răcească bine.

Preparăm glazura de lămâie.

Amestecăm albușurile cu zahărul pudră, adăugat treptat. Apoi picurăm și sucul de lămâie în timp ce amestecăm pentru omogenizare.

Când glazura este bine legată, o întindem deasupra checului.

Lăsăm checul la loc răcoros până când glazura se mai întărește deasupra checului. Apoi îl putem decora cu jumătăți de căpșuni și îl porționăm. Este absolut delicios și spectaculos!