Dulciuri

Chec umed cu fructe de pădure și glazură fructată

Dacă vă plac checurile cu textură umedă, avem pentru voi o rețetă de chec umed cu fructe de pădure și glazură fructată. Checurile cu textură umedă și cu fructe în interior sunt ideale de preparat vara. Sunt delicioase, sunt aspectuoase, dar sunt și foarte răcoroase.

Aluatul unui astfel de chec se prepară mai consistent, pentru a nu migra fructele către baza checului. Pot fi adăugate orice fel de fructe. Fructele mari precum merele și perele se adaugă tăiate în cuburi. Fructele mici, precum fructele de pădure se adaugă întregi.

Pentru ca textura unui astfel de chec să iasă ușor umedă, aluatul se prepară cu iaurt, sana, chefir sau cu brânză.

Vedeți aici și o rețetă de chec cu iaurt și prune. La acest chec prunele au fost adăugate la suprafața lui, cu decupajul în sus, pentru a nu se forma sirop.

Iar din categoria checurilor cu brânză în compoziție vă recomand de pe blog rețeta de chec guguluf cu mascarpone și zmeură, glazurat cu glazură de lămâie.

Cum preparăm rețeta de chec umed cu fructe de pădure

Aluatul acestui chec este pe bază de sana. Deseori mai încercăm și alte combinații de ingrediente pentru a obține gusturi și texturi diferite. Deci înlocuim iaurtul din rețetele clasice cu sana. Comparativ cu iaurtul, sana are gustul mai puțin acrișor și consistența mai densă. În plus, este mai naturală decât iaurtul sau chefirul.

Ca și fructe incluse în aluatul checului optăm pentru zmeură, afine și căpșuni. Am exclus murele pentru  a nu influența culoarea checului.

Glazura checului o preparăm cu ciocolată albă și zmeură, pentru un plus de culoare și aromă.

Vedeți aici și o rețetă de chec bicolor cu căpșuni și sana.

Dar găsiți pe blog și alte rețete asemănătoare, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de chec umed cu fructe de pădure.

Chec umed cu fructe de pădure și glazură fructată, decorat cu fructe proaspete, porționat pe un platou dreptunghiular. alături de o vază cu flori pe o tavă și un bol cu fructe

Gătește Chec umed cu fructe de pădure și glazură fructată

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

16

Chec umed cu fructe de pădure și glazură fructată, decorat cu fructe proaspete, porționat pe un platou dreptunghiular. alături de o vază cu flori pe o tavă și un bol cu fructe

Ingrediente

 • Pentru un chec în tavă de 8/11,5/30 cm:
 • 4 ouă
 • 125 gr zahăr tos
 • 25 gr zahăr pudră cu aromă de vanilie
 • 1 praf de sare
 • 1 linguriță cu esență de vanilie
 • 50 ml ulei de floarea soarelui
 • 125 gr sana cu 3,6% grăsime
 • 250 gr făină
 • 5 gr praf de copt
 • 150 gr fructe de pădure.
 • Pentru glazură:
 • 200 gr ciocolată albă
 • 100 ml frișcă lichidă
 • 50 gr zmeură
 • fructe proaspete pentru decor.

Mod de preparare

Începem cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Presărăm sare peste albușuri și le lăsăm 10-15 minute la temperatura camerei.

Între timp, pornim cuptorul la 180 de grade Celsius și pregătim fructele.

După ce albușurile nu mai sunt foarte reci le spumăm bine cu ajutorul mixerului. Apoi adăugăm treptat zahărul și le transformăm într-o bezea fermă. Adăugăm în bezea mai întâi gălbenușurile, apoi esența de vanilie, uleiul și sana. Amestecăm cu o spatulă pentru omogenizarea compoziției.

La final, încorporăm făina amestecată cu praful de copt. Amestecăm ușor, de jos în sus, cu mișcări circulare, pentru a îngloba cât mai mult aer în compoziție.

Punem hârtie de copt în tavă și adăugăm aluatul pentru chec. Apoi presărăm fructele și le împingem ușor în interior cu o spatulă.

Punem tava în cuptor și coacem deliciosul chec umed cu fructe de pădure pentru 35-40 de minute, la 180 de grade Celsius.

Lăsăm checul să se răcească și preparăm glazura.

Punem frișca la încălzit, apoi adăugăm ciocolata ruptă și zmeura trecută prin blender și prin sită. Amestecăm pentru omogenizare, apoi turnăm glazura peste chec.

Îl decorăm cu fructe proaspete pentru un aspect spectaculos.