Dulciuri

Halva de morcovi. Desert aromat

Halva de morcovi

Pentru ca se apropie weekend-ul si ma gandesc ca aveti un pic mai mult timp liber, va propun sa-ncercati halva cu morcovi, un desert dulce fin, aromat si grozav de bun. E parfumat cu scortisoara, nucsoara, cuisoare si cardamom, asadar  nu va temeti ca ar putea avea un gust predominant de morcov.

Pentru mine este un dulce special, pe care il savuram de fiecare data cu mare pofta si sper sa va tenteze si pe voi si sa-l incercati.

Cu aceasta dulcegarie minunata particip la concursul organizat de Teo –Teo’s kitchen in colaborare cu  Afaf.ro.

La multi ani, Teo’s kitchen!

 

Ingrediente:

 

  • 700 g morcovi
  • 400 g lapte condensat indulcit
  • 125 g unt
  • 120 g alune macinate(sau migdale,fistic)
  • 50 g caise uscate(sau stafide)
  • 2-3 cuisoare
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/2 lingurita nucsoara
  • un varf de lingurita seminte de cardamom
  • 80 g gris(4 linguri cu varf)
  • 2 lingurite de miere

Decor :  40 g fistic macinat

 

Mod de preparare pentru reteta halva de morcovi:

 

Spalam si curatam  morcovii de coaja. Ii taiem felii si-i punem la fiert intr-o oala cu apa, pentru aproximativ 30 de minute, trebuie sa fie moi dar sa nu se sfarame. Dupa aceea ii scurgem de apa si ii pasam cu un mixer vertical pana obtinem un piure.

Condimentele le-am reunit 🙂 intr-un bol micut. Am pus nucsoara si scortisoara macinata iar cuisoarele si boabele de cardamom le-am pisat in mojar, grob.

Peste piureul de morcovi am adaugat untul, laptele condensat, mierea, grisul, alunele macinate, caisele (hidratate inainte in apa calduta pentru 10 minute, apoi scurse bine si tocate) si condimentele.

Am pus vasul pe foc si am fiert 10 minute la foc mediu, amestecand continuu pana ce compozitia s-a ingrosat (important e ca grisul sa fie fiert).

Am acoperit o tava (22×30)cu hartie de copt, pe care am udat-o si am stors-o bine, apoi am turnat compozitia si am nivelat-o cu o spatula. Am decorat cu fistic macinat, presand usor cu palmele.

Am tinut la frigider 2 ore, apoi am portionat halvaua. Delicioasa, pofta buna!

Halva de morcovi

 

Halva de morcovi

 

Halva de morcovi

Update: cu halvaua asta delicioasa am obtinut premiul II la concursul mentionat mai sus ! 😀

 

Dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

*De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele. Însă, rog insistent a se respecta regulamentul grupului! 

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.