Biscuiți / Fursecuri

Madlene marmorate cu dovleac și cacao

Aceste madlene marmorate cu dovleac și cacao sunt mici prăjiturele pufoase, cu o textură ușor umedă. Gustul lor este perfect echilibrat între aroma intensă de cacao și dulceața naturală a dovleacului. Aspectul marmorat este atrăgător și face ca fiecare madlenă să fie unică. Aceste prăjituri sunt ideale pentru micul dejun sau pentru a fi savurate alături de o ceașcă de ceai sau cafea.

Dovleacul copt este una dintre cele mai îndrăgite și reconfortante delicii ale sezonului de toamnă. După ce este tăiat, dovleacul se transformă prin coacere într-un preparat cu o textură fină și catifelată, care îmbină dulceața naturală a pulpei cu o aromă ușor caramelizată. Coaja dovleacului devine moale, iar interiorul se frăgezește, dezvăluind o nuanță vibrantă de portocaliu intens.

Consistența sa devine moale și cremoasă, făcându-l perfect pentru a fi utilizat ca bază în diverse preparate. Poate fi folosit la piureuri, supe sau deserturi. În bucătărie, dovleacul copt se asortează excelent cu mirodenii precum scorțișoara, nucșoara și ghimbirul. Acestea îi intensifică și mai mult savoarea dulce și delicată. Se poate consuma simplu, cu puțină miere sau sirop de arțar. Dar poate fi folosit ca ingredient principal în prăjituri, tarte sau checuri, adăugând preparatelor un gust rafinat și o textură catifelată.

Dovleacul copt este nu doar delicios, ci și sănătos, fiind bogat în fibre, vitamine (precum vitamina A, C și E) și antioxidanți, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru a încorpora un plus de nutrienți în orice fel de mâncare.

Cum preparăm madlene marmorate cu dovleac și cacao

Pentru a realiza aceste mici delicii culinare vom prepara două compoziții clasice de blat de prăjitură. Într-una vom adăuga cacao și în cealaltă piure de dovleac copt. Putem opta și pentru a prepara o singură compoziție pe care să o împărțim în două. Compozițiile obținute le punem în doi săculeți de decorare. Apoi creăm madlenele adăugând compozițiile alternativ în formele de copt.

Sunt foarte gustoase, dar și spectaculoase deserturile cu dovleac.

O rețetă simplă pe care v-o recomandăm de pe blog este cea de chec marmorat cu dovleac și cacao. Feliile de chec sunt cuceritoare cu așa aspect frumos marmorat, cu nuanțe galbene și maro.

Iar dacă doriți o prăjitură mai complexă, vă recomandăm rețeta de brownie cu brânză și dovleac copt.

Dar găsiți pe blog o colecție interesantă de rețete cu dovleac, de unde vă puteți inspira. Le descoperiți tastând cuvântul ”dovleac” în caseta de căutare.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de madlene marmorate cu dovleac și cacao.

Madlene marmorate cu dovleac și cacao într-un bol de sticlă, pe forma de copt

Gătește Madlene marmorate cu dovleac și cacao

Timp de preparare

60 min

Nivel

mediu

Porții

40

Madlene marmorate cu dovleac și cacao pe un suport de prăjituri

Ingrediente

  • Pentru aluatul cu dovleac:
  • 150 g piure de dovleac (dovleac copt și pasat)
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt topit
  • 2 ouă mari
  • 150 g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1/4 linguriță scorțișoară
  • un praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie.
  • Pentru aluatul cu cacao:
  • 150 g făină
  • 2 ouă mari
  • 100 g zahăr
  • 100 g unt topit
  • 2 linguri cacao
  • 1 linguriță praf de copt
  • un praf de sare
  • 50 ml lapte
  • 1 linguriță esență de rom.

Mod de preparare

Începem cu pregătirea piureului de dovleac.

Tăiem dovleacul în felii și îl coacem în cuptor la 180°C timp de 30-40 de minute sau până când devine moale.

Scoatem miezul, îl pasăm bine cu o furculiță sau blender și îl lăsăm să se răcească.

Prepararea aluatului cu dovleac.

Într-un bol, amestecăm piureul de dovleac cu zahărul, ouăle, extractul de vanilie și untul topit.

Încorporăm făina amestecată cu praful de copt, scorțișoara și sarea. Amestecăm până la omogenizarea compoziției.

Prepararea aluatului cu cacao.

Într-un alt bol, amestecăm ouăle cu zahărul, apoi încorporăm untul topit.

Adăugăm făina cernută împreună cu pudra de cacao, praful de copt și sarea. Amestecăm ușor, apoi adăugăm laptele și esența de rom.

Formare madlene marmorate cu dovleac și cacao.

Preîncălzim cuptorul la 180°C.

Ungem formele de madlene cu unt și presărăm puțină făină.

Punem aluaturile în doi săculeți de decorare. Adăugăm cele două aluaturi alternându-le, până când umplem formele.

Coacem madlenele timp de 12-15 minute sau până când marginile devin aurii și o scobitoare introdusă în centru iese curată.

Le lăsăm să se răcească în forme timp de 5 minute, apoi le scoatem pe un grătar pentru a se răci complet.

Sunt delicioase și foarte atractive!

Spor și poftă bună!