Conserve

Mâncare de mazăre pentru iarnă

Dacă tot am avut mazăre în grădină și productia a fost destul de consistentă, am pregătit câteva borcane cu Mâncare de mazăre pentru iarnă.

Dar am mai pregătit și câteva borcane de mazăre în saramură – Vedeți Aici Rețeta.

Ambele variante vor fi foarte utile mai târziu.

Mazărea în saramură va fi folosită la salata de boeuf – Vedeți Aici Rețeta.

Cât despre borcanele cu Mâncare de mazăre pentru iarnă, acestea vor fi utile mai ales în perioadele de post.

Mâncarea de mazăre pentru iarnă are tot ce-i trebuie, doar desfacem borcanul și încălzim conținutul.

Însă, pentru un plus de gust și prospețime, mai putem adăuga un cățel de usturoi, răzuit și verdeață proaspătă.

Se mai poate adăuga o linguriță de zahăr, pentru cei care preferă gustul mai dulceag.

Unele gospodine mai folosesc și rântaș de făină pentru a îngroșa mâncarea de mazăre.

Nouă ne place și așa, mai zemoasă. Adăugăm câteva crutoane aromate în ea și este perfectă.

Sau, pentru a o îngroșa, se mai poate adăuga un cartof răzuit, un dovlecel răzuit.

Este delicioasă în toate combinațiile și foarte sățioasă, vom avea asigurată una din mesele principale.

Mazărea se mai poate conserva pentru iarnă și la congelator. Se spală bine, se scurge și se pune direct în pungi, porționată cât pentru o mâncare.

Gătește Mâncare de mazăre pentru iarnă

Timp de preparare

75 min

Nivel

ușor

Porții

10

Mâncare de mazăre pentru iarnă

Ingrediente

  • 3 kg mazăre
  • 500 gr ceapă
  • 300 gr morcovi
  • 1 kg pastă de roșii cu ardei copți
  • 200 ml ulei
  • sare și piper
  • cimbru
  • 2 foi de dafin
  • 3 l apă

Mod de preparare

Punem o oală cu apa la fiert.

Spălăm bine mazărea în 2-3 ape reci, apoi o adăugăm în oala de pe foc, după ce atinge punctul de fierbere. Lăsăm mazărea să fiarbă, fără capac, până este bine pătrunsă.

Într-o tigaie, punem uleiul la încins. Adăugăm ceapa curățată și tocată, iar când aceasta se pătrunde, adăugăm și morcovii curățați și dați pe răzătoare.

Amestecăm bine ingredientele din tigaie, adăugăm și pasta de roșii cu ardei copți și le lăsăm să fiarbă împreună 7-8 minute.

În acest timp adăugăm și puțin cimbru uscat și 2 foi de dafin.

Când mazărea este fiartă, adăugăm peste ea, sosul de roșii din tigaie.

Mai lăsăm mâncarea de mazăre pentru iarnă să fiarbă 10 minute, pentru a se întrepătrunde gusturile. Potrivim gustul cu sare și piper.

Apoi, punem mâncarea de mazăre, fierbinte, în borcanele sterilizate, înfiletăm capacele și le învelim în pături.

Lăsăm borcanele cu mâncare de mazăre să se răcească lent sub pături, apoi le etichetăm și le trecem în cămară.

Vedeți rețeta în imagini accesând galeria de mai sus!