Gătește Pâine cu urzici și bicarbonat de sodiu
Timp de preparare
40 min
Nivel
mediu
Porții
1
Ingrediente
- 400 ml piure de urzici fierte
- 400 gr de făină tip 650
- 1/2 linguriță de sare
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță mai cu vârf de bicarbonat de sodiu
- 1 lingură de oțet
- 2 linguri de ulei
- semințe de susan
Mod de preparare
Punem piureul de urzici, amestecat cu uleiul și trecut prin sită, în bolul de frământare. Bicarbonatul de sodiu îl stingem în oțet și îl amestecăm cu piureul de urzici. Apoi adăugăm sare și zahăr și amestecăm bine totul.
Începem să adăugăm, treptat, făina, amestecând intens până când aluatul devine ușor ferm.
Apoi îl mai frământăm și pe masa presărată cu făină. Mai adăugăm făină până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Cantitatea de făină se adaugă în funcție de textura piureului de urzici. S-ar putea să adăugați mai multă decât în rețetă, sau mai puțină.
Punem aluatul rezultat într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și îi dăm formă alungită, sau rotundă. Îl acoperim cu un vas de sticlă, sau un capac. Dacă aveți un vas de yena alungit, este perfect.
Lăsăm aluatul 10-15 minute la odihnit, timp în care încălzim cuptorul la 220 de grade Celsius. Apoi, ungem suprafața pâinii cu puțin ulei și presărăm semințe de susan. Introducem tava în cuptor, fără a înlătura vasul de deasupra aluatului. Setăm timpul de coacere pentru 40 de minute.
După 20 de minute înlăturăm vasul de deasupra aluatului și reducem temperatura la 190 de grade Celsius.
Lăsăm pâinea să se tempereze după coacere, acoperită cu un ștergar, apoi o putem porționa.
COMENTARII