Pâine / Pizza

Pâine cu urzici și bicarbonat de sodiu

Dacă și voi adorați pâinea preparată în casă, nu ezitați să încercați și această rețetă de pâine cu urzici și bicarbonat de sodiu. Este o pâine de primăvară gustoasă și foarte frumoasă.

Pâinea cu bicarbonat este o alternativă mai sănătoasă decât pâinea cu drojdie. În plus, bicarbonatul de sodiu adăugat în piureul de urzici, va accentua culoarea verde a acestora. Pâinea va ieși frumos colorată, iar textura densă, dar destul de pufoasă. Chiar dacă nu se va dezvolta precum pâinea cu drojdie sau cea cu maia naturală, va avea o textură spongioasă.

Mai găsiți pe blog și o rețetă de pâine integrală cu bicarbonat, preparată cu iaurt.

Iar din categoria rețetelor de aluaturi frumos colorate, vă recomand să încercați și rețeta de pâine cu dovleac în aluat. Este o pâine foarte gustoasă și aromată datorită dovleacului copt adăugat în aluat.

Cum se prepară rețeta de pâine cu urzici și bicarbonat de sodiu

Pâinea cu urzici  merge preparată atunci când aveți în plan și o rețetă de mâncare cu urzici. Opriți din acestea după fierbere, transformați-le în piure și puneți piureul într-un recipient gradat pentru a măsura 400 ml. Se poate pune și mai mult, dar veți adăuga și mai multă făină.

Consistența piureului de urzici trebuie să fie mai densă. Puteți prepara un piure din 350-500 gr de urzici pe care le opăriți în apă cu un vârf de cuțit de bicarbonat. Le scurgeți bine și le mai preparați pentru 1-2 minute într-o tigaie cu 2 linguri de ulei. Apoi le pasați și mai adăugați 2-3 linguri de zeamă.

Rețeta piureului de urzici o puteți prepara după propriul gust, important este ca urzicile să fie bine preparate când le adăugați în aluat. Cu cât puneți urzici mai multe, cu atât aluatul va fi mai colorat. Dar nu depășiți 500 de grame pentru o pâine mare.

Găsiți mai multe rețete de pâine pe blog, de unde vă puteți inspira.

Și dacă vă regăsiți în gustul rețetelor de pe acest blog, vă aștept zilnic și pe pagina de facebook. Veți găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, vă puteți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo veți putea încărca fotografiile voastre cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

De asemenea, ne puteți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pâine cu urzici și bicarbonat de sodiu.

Pâine cu urzici și bicarbonat de sodiu porționată pe un tocător de lemn

Gătește Pâine cu urzici și bicarbonat de sodiu

Timp de preparare

40 min

Nivel

mediu

Porții

1

Pâine cu urzici și bicarbonat de sodiu feliată pe un tocător de lemn

Ingrediente

  • 400 ml piure de urzici fierte
  • 400 gr de făină tip 650
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță mai cu vârf de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingură de oțet
  • 2 linguri de ulei
  • semințe de susan

Mod de preparare

Punem piureul de urzici, amestecat cu uleiul și trecut prin sită, în bolul de frământare. Bicarbonatul de sodiu îl stingem în oțet și îl amestecăm cu piureul de urzici.  Apoi adăugăm sare și zahăr și amestecăm bine totul.

Începem să adăugăm, treptat, făina, amestecând intens până când aluatul devine ușor ferm.

Apoi îl mai frământăm și pe masa presărată cu făină. Mai adăugăm făină până când aluatul nu se mai lipește de mâini. Cantitatea de făină se adaugă în funcție de textura piureului de urzici. S-ar putea să adăugați mai multă decât în rețetă, sau mai puțină.

Punem aluatul rezultat într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și îi dăm formă alungită, sau rotundă. Îl acoperim cu un vas de sticlă, sau un capac. Dacă aveți un vas de yena alungit, este perfect.

Lăsăm aluatul 10-15 minute la odihnit, timp în care încălzim cuptorul la 220 de grade Celsius. Apoi, ungem suprafața pâinii cu puțin ulei și presărăm semințe de susan. Introducem tava în cuptor, fără a înlătura vasul de deasupra aluatului. Setăm timpul de coacere pentru 40 de minute.

După 20 de minute înlăturăm vasul de deasupra aluatului și reducem temperatura la 190 de grade Celsius.

Lăsăm pâinea să se tempereze după coacere, acoperită cu un ștergar, apoi o putem porționa.