Dulciuri

Pandișpan cu ciocolată și nuci

Dacă îți este poftă de o prăjitură cu cremă, simplă, dar delicioasă, una dintre rețetele pe care o poți încerca poate fi cea de pandișpan cu ciocolată și nuci. Este o rețetă ce te poartă cu gândul la copilărie.

Pandișpanul era unul dintre deserturile nelipsite de pe mesele festive de odinioară. Uneori se prepara simplu și se decora cu zahăr, alteori se îmbogățea cu o glazură de ciocolată și se decora cu nuci, ca în rețeta de față.

O rețetă mai specială a acestui desert, de pe blog, este cea de pandișpan cu fistic și glazură de lămâie. Este un desert fin și aromat, cu textură densă, dar pufoasă și o culoare cuceritoare.

Iar o altă rețetă cuceritoare de pe blog este cea de pandișpan din albușuri cu mac. Putem lăsa pandișpanul simplu, pentru că este și gustos și aspectuos. Dar îl putem garnisi și cu diferite glazuri cum este cea de lămâie sau o glazură clasică de ciocolată.

 

Despre rețeta de pandișpan cu ciocolată și nuci

Acest desert combină textura pufoasă și ușor aerată a blatului cu textura cremoasă a cremei de ciocolată. Nucile adaugă un contrast crocant și o aromă ușor prăjită care completează perfect dulceața cremei. Fiecare mușcătură oferă o combinație echilibrată între blatul fin și crema densă, oferind un desert ideal pentru ocazii speciale sau pentru o răsfățare alături de cei dragi.

Mai găsești pe blog și alte rețete delicioase de pandișpan, simple sau cu creme, de unde te poți inspira.

Iar dacă te regăsești în gustul rețetelor de pe acest blog, te aștept zilnic și pe pagina de facebook. Vei găsi acolo multe rețete postate, idei noi și discuții cu cei interesați.

De asemenea, te poți înscrie și în grupul Retete fel de fel. Acolo vei putea încărca fotografiile proprii cu preparate încercate de pe acest blog. Vom putea discuta despre meniuri, rețete de mâncăruri și multe altele.

Ne mai poți urmări și pe Instagram și pe Pinterest, cu același nume ”Rețete fel de fel”.

Urmărește mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru rețeta de pandișpan cu ciocolată și nuci.

Porții de pandișpan cu ciocolată și nuci

Gătește Pandișpan cu ciocolată și nuci

Timp de preparare

30 min

Nivel

mediu

Porții

20

Porții de pandișpan cu ciocolată și nuci

Ingrediente

  • Pentru pandișpan:
  • 5 ouă
  • 150 g zahăr
  • 150 g făină
  • 1 plic de zahăr vanilat (sau esență de vanilie)
  • Un praf de sare
  • Pentru crema de ciocolată:
  • 200 g ciocolată neagră (sau cu lapte, după preferință)
  • 200 ml smântână pentru frișcă (minim 30% grăsime)
  • 2 linguri zahăr pudră (opțional)
  • 50 g unt.
  • Pentru decor:
  • 100 g nuci tocate grosier.

Mod de preparare

Prepararea pandișpanului.

Preîncălzește cuptorul la 180°C și tapetează o tavă dreptunghiulară de 20/30 cm (sau rotundă de 24 cm) cu hârtie de copt.

Separă albușurile de gălbenușuri.

Bate albușurile cu praful de sare până obții o spumă tare. Adaugă treptat zahărul, continuând să bați până când obții o bezea fermă și lucioasă.

Încorporează gălbenușurile pe rând, amestecând ușor, de jos în sus, pentru a păstra compoziția aerată.

Cerne făina și adaug-o treptat, amestecând delicat cu o spatulă sau telul.

Toarnă compoziția în tavă și coace pandișpanul timp de 25-30 de minute, până trece testul scobitorii. Lasă-l să se răcească complet înainte de a-l tăia sau umple.

Prepararea cremei de ciocolată.

Topește ciocolata împreună cu smântâna pentru frișcă la bain-marie (sau la foc mic), amestecând continuu până când obții o cremă omogenă.

Oprește focul și încorporează untul, amestecând bine până la omogenizare. Adaugă zahărul pudră, dacă dorești crema mai dulce.

Lasă crema să se tempereze 5 minute, apoi întinde-o uniform deasupra pandișpanului răcit.

Presară nucile pe deasupra și lasă deliciosul pandișpan cu ciocolată și nuci la temperatura camerei până când crema de ciocolată devine fermă. Apoi îl poți pune la rece, acoperit, pentru cel puțin 2 ore. Se va porționa mult mai bine după ce se va odihni la rece.

Spor și poftă bună!